Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pitanje


Autor Poruka

Lidija

02.06.2002. 13:49

Postovana doktorice, citam Vase odgovore na pitanja o kondilomima, pa me zanima sto je to i kako izgleda. Naime, ja ponekad na podrucju vanjskih usmina (cak i s unutarnje strane) imam tvrde pristice koji se mogu istisnuti i iz njih tada izlazi "bijela smjesa". Ponekad se ako ih diram znaju i upaliti. Stupanj cistoce mi je 2/3. No, papa test mi je uredan, a brisevi na klamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu negativni. U onom gdje pise aerobno pise saprofiti i mjesana flora. Lijecnik kaze da je to u redu. Nazalost, lijecniku nisam imala priliku pokazati moje "pristice" jer je nekako ispalo da ih bas u vrijeme pregleda nisam imala. A i malo mi je neugodno, jer ne znam trebam li se zbog toga zabrinjavati i kojem lijecniku (da li uopce ginekologu) da se obratim kad ih imam? Puno hvala.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

03.06.2002. 15:45

Poštovana,
Kondilomi izgledaju kao male bradavičaste , polipozne tvorbe koje su najčešče locirane na području vanjskog spolovila, pšerigenitalno, ako i u okolici anusa (crijevnog otvora). Mogu biti šiljasti (lat. acuminatum), te su najčešće uzrokovani humanim papiloma virusom, a liječe se podofilinom, elektrokauterizacijom ili ekskohleacijom. Spljošteni kondilomi (lat. planum) karakteristični su za sifilis, te se mogu dokazati testiranjem na lues. Kondilomi se definitivno razlikuju od prištića, ali u slučaju bilo kakve sumnje treba učiniti ginekološki pregled i po potrebi obaviti virusološka i dopunska mikorbiološka testiranja.