Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Estrogeni


Autor Poruka

Anja

05.03.2002. 21:21

Postovana doktorice,

Imam 35 godina i nisam radjala. Pre otprilike 4 god. Dijagnosticirana mi je ranica na grlicu, tipa leukokeratoze i zbog toga sam pod stalnim lecnickim nadzorom. Dosadasnja terapija je uglavnom obuhvatila tusiranje jodom, i povremeno Nistatin zbog glivicne infekcije. Svi dosadasnji Papa nalazi su bili II, a zadnji kolposkopski nalaz: atroficni colpitis ( egzocerviks prekriven plocastim slojem epitela, Shiller negativan.. medjutim od pre 10-ak meseci javljaju mi se odredjeni simptomi tipa opadanja kose, listanja noktiju U medjuvremenu je radjen ultrazvuk i utvrdjeno je da su mikrocisticni jajnici. Zatim je radjena hormonska pretraga 14. dana ciklusa (trajao je 25 dana) i rezultat je:
FSH 3.7
LH 1.7
Prolaktin 580
Testosteron 0.2
Progesteron 96
Nikakva terapija mi nije prepisana , ali se u medjuvremenu javilo «preskakanje « srca. Uzimala sam Betadin zbog infekcije.
Nakon 4 meseca je ponovljena horm. pretraga, 6. dana ciklusa i rezultat je
FSH 3.9
LH 1.7
Prolaktin 440
Testosteron
Progesteron 3.9
Ljecnik je konstatovao ocigledan estrogenski nedostatak ( takodje sluznica i dalje atroficna ) i prepisao mi cikloproginova. U medjuvremenu sam sprovodila biljnu terapiju sa cajevima i estrogenskim namirnicama (oko mesec dana ) i skoro da nema vise simptome preskakanja srca i listanja noktiju, ali su se pojavile , neznatno, malje po licu To sam rekla i lecniku i on je rekao da odlozimo terapiju za mesec dana. U principu nisam narocito protiv NHL ali sam sklonija prirodnim preparatima. Zanima me vase misljene i kakvi su izgledi za trudnocu. Unapred HVALA i velike pohvale za Vasu rubriku i strpljenje.

Doc. dr. sc. S. Kupešić

06.03.2002. 14:20

Poštovana,
Vaši hormonski nalazi ukazuju na snižene vrijednosti gonadotropina. U Vašem pismu niste napomenuli da li učinjena analiza razine estrogena i kakav je ultrazvučni nalaz, da li su postojali ili postoje uredni ovulacijski ciklusi i sl. Ukoliko se dokaže anovulacija, deficit estrogena i niske razine gonadotropina, te smanjen volumen jajnika, nalaz upućuje na hipogonadotropni hipogonadizam. U slučaju želje za trudnoćom primjerenom stimulacijom ovulacije moguće je postići ovulaciju i nadamo se zanošenje. U međuvremenu se zbog manjka estrogena savjetuje nadomjesno liječenje uz prethodne detaljne laboratorijske pretrage.

Anja

07.03.2002. 12:31

Dopuna:

Ultrazvucnim nalazom otkriveni su mirocisticni jajnici, menstruacije su uredne i postoje ovulacije. kakve lab. analize su potrebne?Hvala

Doc. dr. sc. S. Kupešić

09.03.2002. 07:23

Poštovana,
Prije uvođenja hormonskog liječenja neophodno je učiniti kompletnu krvnu sliku, ŠUK, sedimentaciju, koagulogram, hepatogram, lipidogram te urin sa sedimentom. Ukoliko su nalazi u granicama normale preporuča se primjena hormosnke terapije.