Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pitanja


Autor Poruka

vaga

08.03.2002. 16:18

Poštovana dr. Kupešić, da li mi možete odgovoriti na slijedeća pitanja:
1. da li bi ja zatrudnjela bez problema da je mužev spermiogram loš,to Vas pitam zato jer smo do sada napravili sve pretrage šta se mene tiče,pa mislimo da bi sada trebali napraviti spermiogram(s obzirom da sam imala 2 spontana pobačaja u roku od 11 mjeseci), moja ginekologica smatra da nije potrebno raditi spermiogram jer da ne bi ja ostala uopće trudna da se radi o lošem spermiogramu, šta Vi mislite o tome?
2. šta znači u trudnoći kad se radi o "posteljici koja je sprijeda", ginekologica kaže da to nije tako loše ali da nije ni dobro, da li nam Vi možete to objasniti.
Puno hvala!

Doc. dr. sc. S. Kupešić

09.03.2002. 08:28

Poštovana,
Ukoliko ste zbog problema infertiliteta isključili:
1. uterine anomalije kao uzrok neplodnosti (učiniti trodimenzionalnu transvaginalnu ultrazvučnu pretragu)
2. isključiti upalni faktor (učiniti cervikalni obrisak na klamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, aerobe i anaerobe u Vas i učiniti mikrobiološke pretrage urina i ejakulata u Vašeg supruga). Također se preporuča učiniti spermiogram supruga u specijaliziranom laboratoriju kako bi se odredio udjel malformiranih spermija u ejakulatu (teratozoospermija)
3. isključiti genetsku komponentu (učiniti kariogram oba supružnika - Vas i Vašeg supruga)
4. isključiti hormonsku komponentu (odrediti razinu progesterona u drugoj fazi
5. isključiti imunološki uzrok spontanih pobačaja.
Sve napomenute pretrage možete učiniti na Odjelu za neplodnost klinike za ginekologiju i porodništvo OB Sveti Duh (tel: 3712109).
Što se tiče muškog uzroka spontanih pobačaja trebalo bi učiniti kariotipzaciju supruga, a spermiogram supruga može se učiniti kako bi se isključilo postojanje malformiranih spermija.
I na kraju odgovor na Vaše pitanje vezano uz položaj posteljice:
nema nikakvog kliničkog značaja nalazi li se posteljica sprijeda ili straga, položaj posteljice nema utjecaja na ishod trudnoće. Puno sreće.