Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


fenomen


Autor Poruka

Sanja

22.02.2002. 23:22

Molim Vas da napišete nešto o Arias-Stella fenomenu! Najljepša hvala!

Doc dr. sc. S. Kupešić

23.02.2002. 17:13

Poštovana,
Arias-Stella reakcija podrazumijeva citološki nalaz endometrija koji uvijek pobuđuje sumnju na izvanmaterničnu trudnoću. Naime, kod sumnje na gubitak trudnoće (spontani pobačaj, nepotpuni pobačaj i sl) i kod znakova vaginalnog krvarenja u trudnoći te bez prikaza jasne gestacijske vrećice i pozitivnog nalaza beta hCG-a kliničar se može odlučiti na dilataciju i kiretažu kako bi odstranio rezidualne produkte koncepcije. U tom slučaju se nakon nekoliko dana dobiva patohistološki nalaz na kojem se može u slučaju potvrđene trudnoće vidjeti ostataka korijalnog tkiva (prisutnost korionskih resica), a u slučaju izvanmaternične trudnoće uočava se decidualna reakcija endometrija i Arias Stella fenomen. U tom slučaju potrebna je daljnja obrada pacijentice, ponavljanje ultrazvučnog i beta hCG nalaza kako bi se ev. potvrdila ili opovrgnula ektiopična trudnoća.

Sanja

25.02.2002. 21:25

14.02. sam kiretirana, dijagnoza missed abortion, hbd. 9. PHD nalaz podigla sam 21.02. i on glasi: uz krv je nadjena decidua, dijelom nekrotična i komadići endometrija sa žlijezdama koje pokazuju Arias-Stella fenomen. U materijalu nije nadjeno posteljično tkivo, učiniti što prije b HCG!
Istog dana b HCG napravljen i iznosi 414. Nakon dva dana je ponovljen i iznosi 219. Ultrazvučni pregled pokazao je da je uterus prazan, desno suspektno. U medjuvremenu hospitalizirana i nakon drugog nalaza b HCG dobila sam MTX a 75 mg/i.m. Nakon dva dana puštena sam kući. Svo to vrijeme nema krvarenja,( osim neposredno nakon kiretaže), niti ikakvih bolova, KKS b.o.. Mišljenja liječnika se razilaze o postojanju, odnosno ne postojanju vanmaternične trudnoće. Molim z a Vaše mišljenje.

Doc. dr. sc. S. Kupešić

26.02.2002. 11:32

Poštovana,
Opadajuće vrijednosti beta hCG-a i PHD nalaz govore u prilog izvanmaternične trudnoće. S obzirom da nemate subjektivne smetnje, preporuča se ponoviti ultrazvučni pregled kako bi se pratila veličina i izgled desnih adneksa te potvrdio nalaz opadajućih vrijednosti beta hCG-a sve do negativizacije. Vaš slučaj spada u tzv. spontane regresije izvanmaternične trudnoće (tj. subklinički tubarni abortus ili samoizlječenje) te ukoliko će beta hCG i dalje opadati, bez tegoba u obliku bolova ne smatram potrebnim podvrgnuti Vas nikakvom zahvatu.
Ipak, moram Vas upozoriti na vjerojatno ireparabilno oštećenje desnog jajovoda i povećani rizik ponovne izvanmaternične trudnoće.