Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Gljivična infekcija


Autor Poruka

Ela

04.08.2003. 16:17

Imam 24 godine,a moj problem je učestala gljivična infekcija.Zanima
me efikasna prevencija toga,tj. da li postoje tablete koje bi regulirale
kiselost rodnice.Čula sam za vagisan tablete,no nisam ih našla
raspitivajući se u ljekarnama.Pa me zanima gdje ih mogu nabaviti ili
da li postoji nešto slično. Hvala

prof. dr. Josip Djelmiš

06.09.2003. 16:49

Poštovana Ela,
Vagisan vag tbl možete nabaviti u zagrebačkim ljekarnama.

pikachu

18.06.2011. 13:30

Poštovani doktore, u zadnjih dva mjeseca primjetila sam prije same menstruacije obilan bjelkast iscjedan i svrbež te nekakva čudna bol i peckanje prilikom samog spolnog odnosa. Otišla sam kod svoje ginekologice i ona mi je rekla da imam gljivičnu infekciju i dala mi je kremu Rojazol i vaginalete Gyno Daktrin (nadam se da sam točno napisala naziv). Također je istu kremu dala mom partneru da je i on koristi. Vaginalete sam koristila dok sam imala menstruaciju (na uputstvu piše da se može koristiti i za vrijeme menstruacije). Da li je to bilo pogrešno? Jel se time smanjila učinkovitost i djelotvornost samih vaginaleta?

Ono što mene sad zanima je da li ta gljivična infekcija može utjecati na plodnost (bilo kod mene ili partnera)?
Da li je potrebno nakon što se iskoriste vaginalete i potroši krema nastaviti sa istim tretmanom?
Da li je prilikom spolnog odnosa sada preporučljivo koristiti kondome?

Unaprijed hvala na Vašim odgovorima.



Dejan Šakoronja, dr. med.

18.06.2011. 15:20

Poštovana, gljivična infekcija ne utječe na plodnost. Terapija koja Vam je propisana ispravna. Ne trebate ponavljati terapiju. Ne morate imati odnos uz prezervativ.

puzzle

01.07.2011. 12:50

bila san kod ginekologa, i u rodnici imam soor.
terapija mi je Diflucan caps 150 mg jednokratno
Rojazol krema- mazati vanjsko spolovilo
Rojazol vag- 4 večeri jednu u rodnicu,
a posli toga Lactogyn caps svaku večer...
zanima me je li se treban mazati kremom dok je ne potrošim ili samo dok imam simptome...
također me zanima je li moguće da mi je partner zaražen iako nema simptome...
i zanima me možemo li se seksat( naravno koristeći kondom) i ako se budemo seksali postoji li mogućnost da i njega zarazim gljivicama??

Dejan Šakoronja, dr. med.

01.07.2011. 21:00

Poštovana, savjetujem da se i partner maže izvana antimikotskom kremom 2-3 puta dnevno kroz pet dana, bez obzira ima li smetnje ili nema.
Također se i vi mažite pet dana izvana. Odnose nemojte imati dok ste pod terapijom bez obzira na kondom.

puzzle

04.07.2011. 16:25

dobila sam menstruaciju danas pa me zanima mogu li normalno nastaviti s terapijom,
dakle mogu li koristiti vagionalete tijekom menstruacije jer bi večeras trebala iskoristiti zadnju Rojazol,
a od sutra bi trebala početi s Lactogyn vaginalnim kapsulama?

puzzle

04.07.2011. 16:26

i mogu li normalno koristiti Rojazol kremu

Dejan Šakoronja, dr. med.

05.07.2011. 00:10

Poštovana, savjetujem da vaginalete ne koristite tijekom menstruacije. & vaginaleta koje ste stavili je sasvim dovoljno. Sa kremom možete nastaviti i tijekom menstruacije.

sh

15.07.2011. 10:25

Poštovani,
za terapiju sam dobila 2 kutije Plimycol vaginaleta. U uputama sam pročitala da se terapija njima MORA završiti do početka menstruacije. Naime, ja sam koristila samo 2 večeri i dobila sam menstruaciju. Sad mi nije jasno, da li da nastavim sa terapijom nakon završetka mjesečnice, ili to nije potrebno?
I da li se moj partner treba liječiti? Već je rečeno i prije zapravo da bi trebao, međutim ne želim mu kupovati ništa ovako na svoju ruku, jer eto nema zdravstvene iskaznice (duga priča) pa nemože na pregled kod urologa.. tako da za sada dok se ne zaposli smo odlučili koristiti kondom.

Hvala na odgovoru,
LP

Dejan Šakoronja, dr. med.

15.07.2011. 12:05

Poštovana, nastavite još četiri večeri uz Plimycol vaginalete a partner neka se maže izvana Canesten kremom 4-5 dana.

Blonka

05.12.2016. 11:45

Pozdrav...imam nekoliko pitanja o gljivičnoj infekciji.
Naime,uzimala sam antibiotik Klimicin zbog upale uha i sada sam dobila vaginalnu infekciju.Posjetila sam svoju doktoricu opće prakse i navela joj simptome (peckanje,neugodnost,osjetljivost kod brisanja spolovila) i dobila sam Rojazol kremu..Danas je peti dan kako koristim tu kremu i primjećujem poboljšanje ali opet i ne.Jedan dan je bolje,a drugi opet osjetim malo peckanje.Mene zanima koliko dugo bi trebala koristiti Rojazol kremu da to prođe i zanima me da li mogu imati spolni odnos iako imam infekciju?
Da ne zaboravim,pošto je Rojazol krema za vanjsku primjenu odlučila sam koristiti i Plymicol kremu da mogu namazat i unutrašnjost vagine..Da li sam možda pogriješila ili ne?
Hvala!!

Dejan Šakoronja, dr. med.

05.12.2016. 16:35

Uzmite si u apoteci Plimycol vaginalete ili Canesten. Dakle koristite vaginalete.

Blonka

05.12.2016. 19:20

Otišla sam do ginekologa i dao mi je Geonisten vaginalete,ali me zanima da li je normalno da kada se to stavi da pecka i malo boli?
Ali s vremenom prestane.Unaprijed hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

06.12.2016. 23:00

Normalno je, potrošite ih do kraja.

peebz

11.07.2020. 11:00

Postovani, postoji li mogucnost da vrsta kondoma izaziva gljivicnu infekciju? Razlog zbog kog pitam je taj sto smo partner i ja zapoceli odnose sa Durex kondomima, i koju god vrstu Durexa smo uzeli sam svaki mjesec imala gljivicne infekcije, desavalo se da me u toku odnosa pece, svrbi itd. Prelaskom na Masculan kondome, preko godinu i pol nije bilo nikakvih vaginalnih problema. Iste nismo nasli i kupili smo Durex, da bi se odmah poslije prvog odnosa s Durexom desila nelagoda, sutra svrab, prekosutra i iscjedak. Da li je ovo slucajnost, ili postoji povezanost da li sto Durex u sastavu ima nesto sto Masculan nema, ili je prosto problem druge vrste. Gljivicne infekcije nikad prije nisam imala, zapocela sam odnose sa Durexom, imala problema konstantnih, da bih nakon toga sa Masculan sve bilo uredu ( Partner ima uredan bris, nema prisustva gljivica). Pijem multivitaminske dodatke redovno, pijem jogurt, unosim dovoljno tecnosti, koristim pamucno donje rublje, i vrlo tanke Naturella dnevne uloske, vodim racuna o higijeni, doduse vrlo rijetko koristim gelove za intimno pranje iz nekog uvjerenja da su agresivni za to podrucje.. Da li bih smjela na svoju ruku sada probati Canesten kremu za rodnicu, jer je trenutno tesko doci do doktora i termina. Da li ako sam koristila Canesten za vanjsku upotrebu na kozu bi znacilo da ne bih trebala imati nezeljenih reakcija na njega, jer ako priustim sebi neke nus pojave i reakcije na lijek, necu i doktora jer sam iz opcine koja je visoko zarazena COVID-om te nisam primljena ni na vrlo bitan redovan pregled druge vrste. Pijem redovnu terapiju Velafax antidepresiva u kojima se navodi da se ne smiju piti i koristiti lijekovi sa Ketokonazolom, pa ne znam ima li povezanosti sa tom supstancom i Canestenom. Unaprijed hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

11.07.2020. 11:55

Poštovana, slobodno možete uzeti Canesten. Lokalna primjena neće imati interakcije s Velafaksom, osim toga Canesten sadrži aktivnu supstancu klotrimazol. Gljivice normalno žive na i u našem organizmu. Kada se poremeti normalna mikrovaginalna flora (pad imuniteta, povišeni šećer, pretjerana uporaba sredstava za higijenu, uzimanje antibiotika...) dolazi do njihovog razmnožavanja i upale. Ne mogu Vam odgovoriti da li je vrsta kondoma povezana s upalom. Ponekad može doći do alergiske reakcije na kondom. Kod žena koje imaju česte gljivične upale savjetuje se antikandida dijeta - izbacivanje rafiniranih šećera, pekarskih proizvoda, gaziranih sokova, suhomesnatih proizvoda...