Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Gljivična infekcija ili što?


Autor Poruka

Zaražena

19.03.2002. 15:15

Prije godinu i pol sam na ljetovanju pokupila neku bakteriju ili gljivicu. Onda je to izgledalo kao upala mokraćnih kanala i to jaka (krv u mokraći, bolno obavljanje nužde, bol u jajnicima, povraćanje). Nakon povratka kući sam otišla na svoje moguće pretrage (krv, mokraća i sve ostalo) i otkrili su neku bakteriju ,ali ja nisam sigurna koju. Dobila sam tisuće antibiotika i nijedan nije djelovao pozitivno. Na neke sam bila alergična, neki su djelovali prvih mjesec dana a onda se sve vrati.
Bolovi i sve je prestalo, ali je ostao obilni iscjedak iz rodnice koji je ponekad svijetlo zelenkaste boje, nekad samo bijeli. Često imam svrbež i pečenje, a i bol za vrijeme spolnog odnosa. To jako utječe na moj seksualni život, pa i na želju za seksom.
Pročitala sam tu na jednom starom topicu za kapsule CranActin i pila ih mjesec dana, ali ništa nije promijenilo stvari.
Kod liječnika i ginekologa više ne idem, jer mi ne pomažu. Ni oni više ne znaju što mi je.
Nekad se čini kao upala mokraćnih kanala, a nekad kao spolna bolest.

Doc. dr. sc. S. Kupešić

20.03.2002. 13:05

Poštovana,
Prije svega za uspješnu terapiju potrebno je identificirati uzročnika, te učiniti ciljani cervikalni obrisak na Chlamidiju, Mycoplasmu, Ureaplasmu, aerobe i anaerobe, te urinokulturu. Također prilikom provođenja terapije treba liječiti oba partnera, te učiniti dopunsku urološku obradu supruga/partnera. U slučaju rezistentne infekcije valja konzultirati nefrologa ili urologa.

Zaražena

21.03.2002. 08:26

Hvala, ali to je sve napravljeno. Napravljen je neki makrobiološki test urina koji je pokazao bakteriju (ali moja glupa liječnica mi nije htjela reći koja je to). Sad sam promijenila liječnicu, pa to vjerovatno nikad neću saznati. Ova koju sad imam je još gora. Ne želi me ni saslušati do kraja, već me odmah šalje kod ginekologa koji mi govori da se mažem kremom Canesten. To ništa ne djeluje. JA trebam profesionalnu pomoć i ne mislim štedjeti novac kod toga. Recite mi molim Vas gdje mogu otići u Zagrebu da to riješim. Kome da se javim?

Hvala na prijašnjem odgovoru.

Doc. dr. sc. S. Kupešić

22.03.2002. 07:58

Poštovana,
Razumijem Vaš stres uvjetovan subjektivnim tegobama za koje se ne zna pripadaju li urinarnom ili ginekološkom sustavu. Stoga bih Vam savjetovala da prije nego li se uputite u Zagreb na dopunsku obradu učinite minimum pretraga koje će omogućiti specijalisti da ordinira pravu terapiju. Naime, bez uvida u uzrok urinarne infekcije nitko Vam neće moći dati antibiotsku terapiju "na slijepo", već će Vas uputiti na mikrobiološke pretrage urina. Rješenje u Vašem slučaju je ili dobiti na uvid rezultat prethodne mikorbakteriološke pretrage urina ili ovu pretragu učiniti ponovno s obzirom da se liječenje uvijek provodi prema antibiogramu. Također morate sa sobom ponijeti rezultate mikrobakteriološke analize cervikalnog obriska, te nalaz urina i ejakulata u Vašeg partnera. Naime, svaka spolna infekcija mora se identificirati, a liječenje provesti u oba partnera tijekom dovoljno dugog vrmena da bi se uzročnik efikasno uklonio. Nakon što raspolažete rezultatima pretraga savejtovala bih Vam da se uputite u jednu od zagrebačkih klinika (Sveti Duh, Klinika Petrova, Merkur, Sestre milosrdnice i sl) gdje će se učiniti dopunske analize.

Zaražena

26.03.2002. 15:27

Poštovana doktorice...
Evo ja sam nabavila rezultate makrobiološke pretrage koja je bila prije godinu dana.
Ne znam točno što vas zanima od svega toga.
Piše ovako:
UZORAK: Urin
VRSTA PRETRAGE : 00953 Sanford + gram negativna bakterija + uzimanje - a
BROJ KLICA : 10 na šest /1ml
NAPOMENA NALAZ:
164 Proteus MIRABILIS

- Amoxycillin 0
- Amoxycillin + klavulanska kiselina 0
- Cefalexin 0
- Sulfamerhoxazol + trimerhoprim 0
- Norfloxacin 3
- Gentamycin 3 (uzimala - alegična na njih)
- Cefuroxim 3
- Cedax 3 (uzimala)
- Ofloxacin 3
- Ciprofloxacin 3

To je sve što piše...Što to znači?

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

01.04.2002. 17:03

Poštovana,
U slučaju ovog nalaza radi se o urinarnoj infekciji urzokovanoj Proteusom mirabilisom, te se s obzirom da ste prethodno uzimali neke lijekove može preporučiti primjena uroantiseptika (npor. Nrofloxacin). Ipak, s obzirom da se radi o nalazu starom godinu dana preporučila bih da ponovite urinokulturu i ne provedete nikakvo liječenje prije identifikacije ev. uzročnika Vaših tegoba.