Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


help


Autor Poruka

Evita

30.12.2002. 15:38

Postovana doktorice


Imam 36 godina, nisam radjala.Vec nekoliko godin na grlicu materice imam promenu tipa leukokeratoze zbog cega svaka tri meseca radim papa test I do sad je sve bilo u redu. Zadnji Papa j e rađen pre tri meseca. Osim toga ustanovljen je I nedostatak estrogena I postojanje atroficnog kolpitisa pa sam neko vreme koristila Ovestin estrogensku kremu..menstruacije su mi do sada bile uredne, nisam imala nekih subjektivnih vecih tegoba, pa nisam ni uyimala HN terapiju. Doasadasnje analize su pokazale za 6. dan ciklusa (rađen pre 8 mjeseci)
Fsh 3.3
Lh 1.7
Progesterone 2.2
Testosterone
Prolaktin 290

I pre mjesec i pol dana (radjen 3. dana ciklusa
Fsh 6.6
Lh 2.8
Progesterone 1.2
Testosterone 0.18
Prolaktin 190
Ultrazvukom su ustanovljeni mikrocisticni jajnici, ostalo je sve u redu.
Medjutim, 5 dana pre zadnje mjesecnice imala sam 2 dana oskudno krvarenje koje je zatim prestalo I potom sam dobila menszis (nakon 3-4dana) i imala sam nesnosne glavobolje.
1. Da li su u pitanju hormoni?
2. Da li je moguce da u roku od tri mjeseca nastanu tako brze promene na grlicu ? ( napominjem da je pre tri mjeseca radjen i Papa i kolposkopija I da je bilo sve uredu
Molim za savjet (naravno da cu se obratiti lecniku) Hvala

Prof.dr. Marina Ivanišević

23.02.2003. 11:00

Imate visoke vrijednosti prolaktina tako da treba ići u tom smjeru da se uzme terapija koja će ga sniziti ( obično Parlodel ili Bromergon ). što se tiče papa testa potrebno je učiniti i mikrobiološke pretrage obrisaka sa cerviksa i ciljano liječiti jer i infekcija može biti uzrokom neplodnosti.