Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hematom


Autor Poruka

Gordana

10.07.2001. 12:14

Cijenjena doktorice,

Imam 32 godine, dva poroda carskim rezom. Ciklusi su mi bili oduvijek bili redoviti i uredni. Stanje nakon drugog carskog se pogoršalo. Ciklus je i dalje redoviti, svakih 28 dana, ali krvarenje je trajalo 5-6 dana, zatim prestalo i 8 dan ponovo počinje tamno, skoro crno, oskudnije krvarenje koje traje do 16 dana ciklusa. To traje već 20 mjeseci, svaki mjesec.
Bila sam na kontroli kod svog ginekologa koji mi je dao terapiju Cilest. Nije pomoglo, došlo je do probojnog krvarenja 4 dan nakon uzimanja Cilesta. Sljedeći mjesec dobila sam Stediril D, koji i danas pijem (kontinuirano 8 mjeseci), ali unazad 2 mjeseca počelo je opet malo probojno krvarenje u sredini ciklusa koje se pojača nakon spolnog odnosa, a prestaje 4-5 dana nakon odnosa. Zatim dođe menstruacija.
Bila sam na pregledu i ultrazvuku i ginekolog sumnja na hematom koji bi možda trebalo odstraniti. U nastavku ću prepisati nalaz pa Vas molim za mišljenje.
UZV-TV: Uterus u avf, normalno velik. Odjek endometrija trolinijski, 7mm. U ismičkom dijelu nepravilan hiposoničan odjek 15x9 mm (hematom?), a iznad njega stijenke uterusa 2 mm (stanje nakon 2 carska reza). Oba ovarija primjerene veličine i izgleda, lijevo folikul 14 mm. U Douglasu nema slobodne tekućine.
S poštovanjem, Gordana

Doc dr. sc. S. Kupešić

15.07.2001. 18:12

Poštovana gospođo Gordana,
Ovakvo dugotrajno krvarenje koje ne reagira na konzervativnu terapiju zaslužuje pažnju i bilo bi neozbiljno nastaviti ga tretirati kao tzv disfunkcijsko krvarenje. Opis transoničnog odjeka u istmičnoj regiji je doista rijedak u negravidnog uterusa. Stoga Vam nikako ne bih mogla dati definitivni odgovor , bez prethodnog pregleda i uvida u dokumentaciju. Vjerujem da ste i prije ovog ultrazvučnog pregleda radili transvaginalnu sonografiju, te da li je nalaz bio istovjetan? Da li se debljina i kvaliteta endometrijskog odjeka mijenjaju tijekom terapije Stedirilom? Kakav je nalaz na cerviksu, te da lije redovito kontroliran Papa nalaz?
Ukoliko želite konzilijarno mišljenje biti ću slobodna uputiti Vas na tel 01 3712 109, Klinika za ginekologiju i porodništvo Opća bolnica Sveti Duh, gdje se možete naručiti za pregled obojenim i pulzirajućim ili trodimenzionalnim ultrazvukom koji će Vam zasigurno dati potpuniji odgovor. I svakako napomena, mlim Vas ponesite svu potrebnu dokumentaciju.