Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hormonska nadomjesna terapija


Autor Poruka

mirjana

05.11.2001. 11:22

Poštovani,
Imam 54 godine, menzes sam izgubila prije 2,5 godine. Zdravstveno se izvrsno osječam. fizički sam vrlo aktivna (vježbam kod kuće svaki dan barem pola sata ujutro, vozim role, vikendom planinarim), zdravo se hranim, ne pušim, imam idealnu težinu. Idem redovito na kontrolne preglede dojki (imam mastopatiju), ginekološke preglede (mali miomi) i kontrolu strume nodoze. Svi nalazi su u redu. Radila sam i densitometriju - nalaz kičme je u granicama normale, a u lijevom kuku imam osteopeniju, sve u svemu doktor kaže da je sve O.K. Za sada ne osječam nikakve poteškoće pri hodanju mada neke planinarske ture traju i po 8-9 sati po vrlo teškom terenu.
Na zadnjem sistematskom ginekološkom moj ginekolog me "zašpotao" jer ne uzimam hormone. Ja uopće nisam sklona uzimati bilo kakve lijekove (niti ih uzimam osim aspirina ako me jako zaboli glava) jer se stvarno dobro osjećam. Radim u farmaceutskoj kompaniji kao prevoditelj i dobro znam što su lijekovi, nuspojave, kontraindikacije itd.
Da li bi bilo prekasno u terapiju se uključiti za koju godinu?
Pozdrav

Doc dr. sc. S. Kupešić

05.11.2001. 22:20

Poštovana gospođo Mirjana,
Nema jedinstvenog recepta i/ili stajališta o primjeni hormonske nadomjesne terapije. Ukoliko ste dobro podnijeli perimenopauzalni period, te nemate izražene subjektivne smetnje u smislu akutnog deficita estrogena (valovi vrućine, nesanica i sl) veoma dobre rezultate u sprečavanju kroničnih menopauzalnih teškoća možete polučiti primjerenom prehranom, kretanjem i promjenom načina života. Ipak, moram Vas upozoriti da se najbolji rezultati u smislu prevencije osteoporoze postižu primjenom HNT tijekom perimenopauzalnog razdoblja, jer ovakva terapija spriječava inicijalni gubitak koštane mase koji nastupa nakon gubitka mjesečnice. Ukoliko se odlučite primjeniti HNT kroz neko vrijeme bilo bi poželjno pratiti promjene na denzitometriji i laboratorijske pokazatelje koji će Vam signalizirati nužnost nadomjesnog liječenja. U svakom slučaju preporučio bi se unos Ca, minerala (Fossamax), tjelovježba, te lokalna primjena estrogenskih krema ili vaginaleta kako bi se spriječile atrofične promjene rodnice. Dodatno je važno jačati muskulaturu dna male zdjelice i kontrolirati nalaze urina kako bi se spriječile promjene vezane uz inkontineciju i descenzus koji je gotovo redovita prateća urogenitalnog starenja.