Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


BHS i HPV


Autor Poruka

Maja

05.11.2001. 11:48

Postovana doktorice,

nakon par godina raznih problema, decko i ja smo dosli do slijedece faze: njemu je dijagnosticiran HPV grupe B, a meni BHS grupe B.
Pretpostavljam da ja nakon uzimanja antibiotika sa BHSom necu imati problema. Medjutim, muci me HPV. Receno nam je da za to nema lijeka, da je jedini nacin jacanje imuniteta (sto je kod njega problematicno, jer vec duze vrijeme ima problema sa raznim bakterijama i upalama mjehura, prostate i sl.), uzimanje vitamina i antioksidansa, te da prezervativ nije dovoljna zastita.

Zanima me slijedece:
1. ako ja do sada nisam dobila HPV iako se nismo cijelo vrijeme stitili, znaci li to da sam ja otporna na taj virus i da ga ne moram dobiti?
2. koliko je opasan virus za buduce roditeljstvo i smijemo li uopce raditi dijete kad nam je preporuceno ne imati odnos bez prezervativa?
3. da li je prezervativ uopce zastita u slucaju kad muskarac ima HPV?
4. ima li uopce sanse da kod njega nestane HPV iz tijela?

Unaprijed Vam hvala na odgovorima.

S postovanjem

Maja

Doc dr. sc. S. Kupešić

05.11.2001. 22:09

Poštovana gospođo Maja,
Ukratko odgovaram na postavljena pitanja:
1. odgovor na to da li ste inficirani HPVom može Vam dati jedino ciljana izolacija virusa iz cervikalnog obriska i tipizacija HPVa u virusološkom laboratoriju (najveće iskustvo ima laboratorij u Klinici za zarazne bolesti, Rockfellerova ul).
2. Planiranje trudnoće savjetuje se u ovisnosti o rezultatu Papa nalaza, postojanju pridodanih (bakterijskih) infekcija, te općem ginekološkom i općem zdravstvenom stanju oba partnera.
3. Suzdržavanje od spolnog odnosa s partnerom inficiranim od HPV bio bi jedina sigurna metoda zaštite od virusne infekcije. Ukoliko je to nemoguće primjena kondoma je preporučljiva (iako u posljednje vrijeme neke studije ukazuju da ova vrsta zaštite nije dostatna u prevenciji infekcije).
4. U određenog postotka pacijentata inficiranih HPVOm dolazi do spontanog izlječenja, te je i kod Vašeg partnera moguć ovakav povoljan ishod. Zbog toga se savjetuju palijativne metode (jačanje obrambenog sustava, liječenje upalnih promjena, primjena multivitamina i antioksidansa i sl).