Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hormonska zamjenska terapija


Autor Poruka

mirjana

15.07.2002. 11:21

U današnjem (15.7.2002.) Jutarnjem listu sam pročitala još jedan u nizu članaka o štetnosti HRT-a i prilično sam zbunjena. Da li da nastavim piti Activel, kojeg dobro podnosim, ili ne?


Imam 55 godina i prije 4-5 mjeseci sam počela uzimati Activel na inzistiranje mog ginekologa. Imala sam lagane "valunge", a i nalaz druge densitometrije, koja je uslijedila dvije godine nakon prve pokazala je da se osteopenija u lijevom kuku malo pogoršala. Imam strumu nodosu, laganu masteopatiju i male miome na maternici. Za sve to moj liječnik tvrdi da nisu kontraindikacije za uzimanje Activela. Inače živim zdravo i vrlo sam fizički aktivna, ne pušim i imam normalnu težinu (visina 169 cm /61 kg). Nemam nikakvih poteškoća sa zdravljem i dobro se osjećam.

Što mislite o najnovijim nalazima studija, i koja je vaša preporuka za mene?

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

15.07.2002. 21:34

Poštovana,
Hormonska nadomjesna terapija korisna je u pacijentica u kojih postoji indikacija za njenu primjenu (sklonost osteoporozi, izrazite akutne smetnje menopauze i sl), jer osigurava primjerenu kvalitetu života što je od neobične važnosti za radno aktivne pacijentice. Miomi na maternici i mastopatija nisu kontraindikacija za primjenu hormonskog nadomjesnog liječenja, a strumu nodosu morate redovito kontrolirati. Ukoliko dobro podnosite Activelle savjetovala bih da nastavite njegovu primjenu još neko vrijeme, te da onda procijenite opće zdravstveno stanje (laboratorijske pretrage), zdravlje dojki, ultrazvučni i ginekološki pregled, te učinite denzitometriju kako biste uočili kakvi su rezultati polučeni nakon jednogodišnje primjene Activelle-a. Ukoliko se procijeni da je gubitak koštanog tkiva u dozvoljivim granicama možete se odlučiti za prestanak terapije, a ukoliko rezulati govore za gubitak koštanog tkiva tada se savjetuje nastavak HNT-a i uvođenje suplementacijske terapije kalcijem ili primjenu Fosamaxa.