Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Izostanak menstruacije


Autor Poruka

ema

15.07.2002. 12:23

Prije 4 mjeseca izostala mi je menstruacija cijeli mjesec. Sada, opet izostaje cijeli lipanj (trebala sam dobiti oko 24.6.). Prekjučer (što računam sredinu novog ciklusa, ako ću dobiti iduću krajem srpnja) tijekom spolnog odnosa pojavila se krv na udu supruga (iz moje rodnice). Nakon tog događaja već par dana nemam apsolutno nikakva krvarenja niti indicije da bi mogla uslijediti menstruacija. Jednom mi se to dogodilo prije i ginekolog je rekao da je to vjerojatno znak ovulacije.
Što da radim, imam 40 godina i cijeli život skoro patim od neredovitih menzesa. Hormone ne smijem uzimati radi fibrocističnih promjena u dojci. Prije 3 godine radila sam laparotomiju radi priraslica na adneksima. u 10 godina imala sam jednu kiretažu radi endometrija u proliferaciji a prije par godina imala sam obilno krvarenje (ugrušci) koje smo uspjeli zaustaviti endometrinom i stedirilom (uzrok je bio navodno u upali). Sve me ovo muči, imam valunge, omaglice itd. Koliko je ova situacija ozbiljna?

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

15.07.2002. 21:26

Poštovana,
Zbog subjektivnih smetnji (navale vrućine, omaglice i neredovitost menstruacija) bilo bi neophodno obratiti se liječniku kako bi se odredio minimum pretraga koje bi utvrdile razloge Vaših tegoba i omogućile Vam da im se efikasno suprotstavite. Taj minimum pretraga podrazumijeva endokrinološke pretrage, ginekološki i ultrazvučni pregled. Fibrocistična bolest dojki samo je relativna kontraindikacija za primjenu hormonske terapije, a ultrazvučnim pregledom treba isključiti postojanje cističnih promjena koje nerijetko izazivaju neredovitost menstruacijskih krvarenja, dok miomi mogu izazvati krvarenje u ugrušcima.