Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pitanje


Autor Poruka

kate

02.07.2002. 16:18

Poštovana doktorice?
Imam 27 godina i do sada nisam rađala niti sam planirala bebu.
U zadnje dvije godine me muči isti problem jer mi prije prave menstruacije nastupa smeđkasti iscjedak i traje 4-7 dana i zatim nastupa pravo krvarenje.
Na pregledu mi je jednom rečeno da to vjerojatno pukne neka žilica i da je važno da pravo krvarenje nastupi,a drugi ginekolog je posumnjao na propadanje žutog tijela i spominjao da je vrlo teško da bi se plod mogao zadržati(u slučaju eventualne trudnoće).
Zanima me da li je to veliki problem i da li ću moći jednog dana zatrudnjeti ako žuto tijelo propada ranije?Kakvi su izgledi da se to izlječi?
Unaprijed Vam puno hvala na odgovoru

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

03.07.2002. 12:13

Poštovana,
Smeđasti iscjedak koji prethodi menstruacijskom krvarenju govori u prilog smanjene razine progesterona i insuficijenciju žutog tijela. Ovaj poremećaj može se dokazati mjerenjem razine progesterona (u drugoj polovici ciklusa-21. dana m.c.), biopsijom endometrija i transvaginalnim obojenim doplerom. Nakon uvida u učinjene pretrage može se ordinirati potporna terapija žutog tijela progesteronima i eventualno humanim korionskim gonadotropinom.

kate

16.07.2002. 15:04

Hvala Vam na odgovoru!
Još me samo zanima da li je ,u slučaju da se stvarno radi o insuficijenciji žutog tijela,moguća trudnoća i bez ikakvih dodatnih hormona?
Da li se takvi oblici neplodnosti uspješno liječe?