Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HPV


Autor Poruka

Maja

30.01.2002. 21:34

U osmom mjesecu dijagnosticirana mi je cista na lijevom jajniku, dva mjeseca poslije-u desnom. Papa je u desetom mjesecu boo IIIA/IIIB. Tada je ustanovljeno da imam HPV virus (u međuvramenu su se ciste povukle.) Nakon antibiotika, vaginaleta i masti (jer je u isto vrijeme bila i upala), Papa je prije tjedan dana bio opet isti. Ginekolog mi sad preporuča Kolposkopiju, Tipizaciju, i eventualno Biopsiju te kaže da liječenje traje i do godinu dana. Molim vas da mi kažete kakva je to bolest, koje su posljedice i mogu li sada ostati trudnas (jer i ja i partner želimo bebu). Usput, imam nepunih 20 god. i nikad do sad nisam imala nikakvih problema, ni upale ni ništa slično...
Unaprijed zahvalna...

Doc dr. sc. S. Kupešić

30.01.2002. 21:56

Poštovana,

O problemu ove infekcije, njegovoj učestalosti, načinu dijagnostike i skučenim mogućnostima terapije možete pročitati na našim stranicama ili potražiti odgovore na pitanja prethodnih pacijetnica koji se tiču ove problematike. Da skratim, HPV infekcija je gotovo sigurno spolno prenosiva bolest kod koje muški partneri nemaju manifestacije bolesti, dok se u žena zbog osobitosti građe materničnog grlića javljaju odstupanja u Papa nalazu. Opasnost ove infekcije je da neki od podtipova HPV-a mogu uvjetovati i malignu transformaciju stanica grlića maternice, pa čak i pojavu karcinoma cerviksa. Radi toga će Vas Vaš liječnik uputiti na dodatne pretrage; tipizaciju HPVa, kolposkopiju i biopsiju. Kolpsokopija je promatranje materničnog grlića pod posebnim povećanjem koje omogućava precizno sagledavanje promjena i provođenje biopsije (uzimanje uzorka tkiva za patohistološku analizu). Kolposkopija nije bolna pretraga, a ukoliko će biti upotpunjena biopsijom osjetiti ćete tek blagu nelagodu prilikom izvođenja zahvata. Što se tiče iscjetka, on je zasigurno posljedica infekcije,te bi bilo uputno planirati dodatne mikrobiološke pretrage kako bi se isključila bakterijska infekcija. Što se tiče liječenja, naše su mogućnosti prilično skučene, s obzirom da ne postoji lijek koji bi zaliječio virusnu infekciju, ali se liječi usporedna bakterijska infekcija. Što se tiče planiranja trudnoće preporučila bih da prvo učinite preporučene pretrage i tek potom se odlučite na ev. trudnoću.