Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HPV


Autor Poruka

Annie

16.07.2002. 20:42

Imam 23 godine i dijagnosticiran mi je HPV. Možete li me ukratko uputiti u ovu bolest i koliko se dugo liječi. Zahvaljujem na odgovoru.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

17.07.2002. 16:51

Poštovana,
Podosta o infekciji humanim papiloma virusom možete pročitati i na našoj stranici jer je bilo više od 200 upita vezanih uz ovu ključnu riječ koji svi postavljaju slično ili približno isto pitanje (pitanja i odgovore možete potražiti pod "traži" izabirući jednu (HPV) ili više ključnih riječi za sve datume). Ukoliko pratite domaće časopise vezane uz problematiku zdravlja u jednom od prošlih brojeva Vite mogli ste pročitati puno znanstvenih i praktičnih savjeta o ovoj virusnoj spolnoj epidemiji. Ukoliko se dobro služite engleskim jezikom pod ovom ključnom riječi možete koristeći Google ili Yahoo pretraživač naći bezbroj podataka.
Veoma se malo zna o mehanizmu prijenosa ovog virusa, te se u svake osobe s trenutno ili prethodno verificiranom infekcijom savjetuje upotreba mehaničkog sredstva za kontracepciju (nrp. kondom) u svrhu zaštite partnera.
Nažalost, nema specifičnog lijeka za liječenje HPVa, ali jevažno ocijentiti radi li se o HPVu visokog ili niskog rizika, te je bitno provoditi redovitu analizu cervikalnih obrisaka i liječiti bakterijsku infekciju ili vaginozu. Neki pokušavaju provoditi liječenje Interferonom ili Podofilinom, uz ograničen uspjeh terapije, a objavljeni su i rezultati samoregresije nalaza u čak polovice zaraženih pacijentica. Ipak, valuja napomenuti da se u pacijentica često nakon prividnog izlječenja javlja recidiv bolesti. Svakako bih Vas uputila na redovite kontrole Papa testa koje su osnovna pretraga za praćenje promjena na cerviksu, a supruga ili partnera na pažljivu opservaciju spolovila jer je u novijoj literaturi objavljeno da muškarci zaraženi HPVom visokog rizika imaju povećani rizik od raka penisa. zbog svojih problema suprug bi se trebao obratiti urologu. U slučaju odstupanja u kvaliteti cervikalnih stanica ordinarius će Vam vjerojatno savjetovati učiniti kolposkopiju i po potrebi ciljanu biopsiju koja će vrlo precizno i definitivno odgovoriti na sva Vaša pitanja.