Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hpv


Autor Poruka

darko

07.07.2001. 16:45

postovani,
Da li nakon odnosa s partnerom kojem je ustanovljen hpv moram otici na pregled ? Sto sve virus moze uzrokovati i kako se lijeci?
Hvala

Doc dr. sc. S. Kupešić

15.07.2001. 19:13

Poštovana godpođo,
Nakon odnosa s visoko rizičnim partnerom u kojeg je ustanovljen HPV trebalo bi otići na kontrolni pregled zbog nekoliko razloga.
Infekcija HPVom može protjecati gotovo asimptomatski, tako da se takav "pritajeni" tijek može smatrati fazom bez simptoma, pa se nerijetko promjene u vidu kondiloma mogu otkriti tek kolposkopijom. Ukoliko se sumnja na HPV preporuča se učiniti izolacija virusa, a nakon verifikacije HPV infekcije važno je načiniti tzv. tipizaciju virusa kako bi se otkrilo kojoj skupini pripada (onoj s visokim rizikom, tipovi 16 i 18 koji su promotori maligne displazije cerviksa ili pak onoj s niskim rizikom koji uvjetuju upalne promjene). Infekcija HPVom je gotovo redovito spolno prenosiva bolest, na što ukazuje činjenica da je izuzetno rijetka u postmenopauzi, a da se prije puberteta praktički i ne javlja. Ipak, valja napomenuti da su žene zbog specifičnosti građe rodnične i cervikalne sluznice izuzetno sklone HPV infekciji, dok muški partneri služe kao pogodan "medij" za prijenos ove neugodne spolno prenosive bolesti, a sami od nje oboljevaju samo u rijetkim slučajevima. Svakako, svaka HPV infekcija iziskuje redovitu i pomnu kontrolu kako Papa nalaza, tako po potrebi i kolposkopsku, te provođenje terapije protiv dodatnih bakterijskih upala, a u nekim slučaejvima uspješnim se je pokazao interferon