Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


spirala


Autor Poruka

ela

07.07.2001. 15:14

Zanima me način i mjesto ugradnje kontracepcijske spirale te koji su njeni nedostaci (je li ugradnja bolna; utječe li na vaginalne odnosno upale urinarnog trakta te kolika je vjerojatnost za stvaranje krvnih ugrušaka ili za bolne mjesečnice).

Doc dr. sc. S. Kupešić

15.07.2001. 19:22

Poštovana gospođo Ela,
Ugradnja intrauterinog uloška u normalnim okolnostima nije bolna, ali se mora raditi u sterilnim uvjetima i na kraju menstruacijskog krvarenja (kada je prolazak kroz cerviks manje neugodan , a cervikalni kanal proširen i pogodniji za unošenje ovog stranog tijela). Svaki povećani rizik od upale relativna je kontraindikacija za primjenu intrauterinog uloška. Spirala, naime, kao svako strano tijelo pogoduje progresiji upalnih promjena, te se lokalne promjene i nakon malog poticaja mogu rasplamsati u opasne i proširene upale male zdjelice. Razumljivo je da se prije ugradnje intrauterinog uloška (tj spirale) mora napraviti opsežnija kontrola i isključiti upalne promjene (napraviti Papa nalaz, a u visoko rizičnih pacijentica i bris cerviksa na klamidiju, mikplazmu, ureaplazmu, aerobe i anerobe.) Zamijećeno je da se u korisnica intraterinog uloška mogu javljati obilnije menstruacije, katkada praćene ugrušcima, ali svaka pacijentica je individua za sebe s različitom tolerancijom za strano tijelo u materničnoj šupljini. Iskustvo velikog broja pacijentica je izrazito povoljno, te se nadam da ćete i Vi imati isto.