Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nepucanje folikula u ovulaciji


Autor Poruka

Neli

07.07.2001. 19:38

Poštovana Dr. Kuprešić,

kao prvo želim Vam reći da mi je jako drago da postoji ovakav jednostavan način da dođemo do konkretnih informacije i smatram Vaš trud za svaku pohvalu i podržavam Vas u nastojanju da nam pomognete.

Ovim bih Vas putem zamolila da mi odgovorite na neke nedoumice koje me u zadnje vrijeme muče.

Suprugu je uspostavljena dijagnoza oligoasthenozoospermija – izrazito težak oblik. Jedini način oplodnje je ICSI. do sada sam bila 4 puta na punkciji jajne stanice, 3 puta na prirodnom ciklusu i jedan put sa stimulacijom.

Prilikom ultrazvučnog pregleda primijećeno je da ne dolazi do pucanja folikula, te se pretvara u cistu, a koja u menstruaciji ipak pukne. Imam 35 i pol g. i prilično neredovite i bolne cikluse i gledajući zadnje dvije godine raspon je od 25 do 32 dana (nisam ubrojala cikluse kad sam u IVF postupku – tada mi je najduži bio do 36 dana). Prosjek je 28,77 dana (ubrojivši i cikluse kad sam bila u IVF postupku).

Prilikom stimulacije sa 24 ampule Gonal-F 75 i.j. uz korištenje Suprefakt spreja 3x dnevno, oplođeno je 10 jajnih stanica srednje kvalitete (ne znam koliko ih je ukupno izvađeno) koje se drugi dan nisu uopće umnažale (????), ali su se treći dan stanice ipak umnožile i bilo je osmerostaničnih embrija. U prirodnom ciklusu jednom nije nađena oocita, jednom su nađene dvije prezrele, a zadnji put se stanica nije oplodila (dr. je rekao da je bila loše kvalitete). Zanima me da li je važno izmjeriti razinu hormona kada se radi IVF i stanice se potiču na rast umjetnim hormonima, te ima li stoga smisla liječiti nepucanje folikula (do čega pretpostavljam dolazi radi hormona). Može li to biti krivac za neoplođenu stanicu i ima li smisla u mom slučaju raditi prirodne punkcije?

Moje drugo pitanje odnosi se na oplodnju jajnih stanica. Može li spermij biti kriv za neoplođenu stanicu kod ICSI postupka?

I još bih samo molila ako me možete savjetovati koji bi način stimulacije bio prikladan kod mene, obzirom da sam prvi put koristila samo hormon LSH bez LH. Da li bi LH podrška pomogla u dobivanju kvalitetnijih stanica i eventualno neka zamjena za Suprefakt.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Neli

Doc dr. sc. S. Kupešić

15.07.2001. 19:06

Poštovana gospođo Neli,
Činjenica da je kod Vas dijagnosticiran poremećaj nerupturiranog folikula koji se popularno naziva LUF Sy, donekle može objasniti nemogućnost zanošenja. Podatak da se u jednom navratu nije uspjela fertilizirati (oploditi) jajna stanica ne bi Vas trebao posebno zabrinuti, naročito ukoliko se je to dogodilo u spontanom ciklusu. Ipak činjenica da čak u tri pokušaja spontanog ciklusa nije došlo do željenog rezultata nameće zaključak da bi bilo razumnije tretirati Vas u stimuliranim ciklusima. Koji oblik stimulacije bi za Vas bio najpogodniji ovisi o nizu čimbenika: hormonskom statusu trećeg dana menstruacijskog ciklusa, ultrazvučnom pregledu (ocijeni volumena jajnika, aree ovarijske strome i intraovarijskohj vaskularizaciji), te kliničkom nalazu. Ukoliko se želite konzultirati o ovom problemu biti ću slobodna uputiti Vas na Odjel za neplodnost Klinike za gienkologiju i porodništvo Opće bolnice Sveti Duh, tel 37 12 109, jer smatram neodgovornim sugerirati stimulaciju ovulacije putem telefona bez uvida u dokumentaciju i ocjenu stanja Vaših reprodukcijskih organa. Dodatno, bilo bi važno analizirati muški faktor kako bi se objasnio podatak da niti ICSI postupkom nije došlo do oplodnje.