Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hpv+cinI


Autor Poruka

marijana

28.05.2002. 19:27

Nalaz Papa testa je HPV+CIN I. Budući mi je to sve toliko novo (tek danas) prilično sam šokirana nalazom i ne znam ni sama što želim pitati. Predložena mi je Kolposkopija već početkom tjedna nakon čega će se utvrditi terapija.
Da li pojavu HPV-a moze uzrokovati neka spolna bolest koju je imala osoba ne direktno vezana za mene i partnera (bivsi partner?).

Rečeno mi je da HPV mogu imati i godinu dana a da se aktivirao tek sada. Osim toga da se virus moze pritajiti (skriti) u slucaju upale ili infekcije - zbog cega ga prosli papa test nije pokazao. Da li je to točno?

Promjena je primjecena i na stanicama od kojih imam a uopće ne razumijem: skvamozne, metalplasticne, cilindricne (endocervikalne) i "nesto" leukocita. Da li je to normalno ili su to abnormalne stanice i koliko se one u drugom slučaju brzo šire?

Postoje li nekakve statistike o liječenju HPV+CIN-a? Rečeno mi je da imam 50% šansi da imunološki sustav mog tijela izliječi HPV+CIN I bez ikakve terapije.

Unaprijed i puno hvala na stručnom odgovoru.

Lijepi pozdrav

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

02.06.2002. 11:20

Poštovana,
Podosta o infekciji humanim papiloma virusom možete pročitati i na našoj stranici jer je bilo više od 200 upita vezanih uz ovu ključnu riječ koji svi postavljaju slično ili približno isto pitanje (pitanja i odgovore možete potražiti pod "traži" izabirući jednu (HPV) ili više ključnih riječi za sve datume). Ukoliko pratite domaće časopise vezane uz problematiku zdravlja u jednom od prošlih brojeva Vite mogli ste pročitati puno znanstvenih i praktičnih savjeta o ovoj virusnoj spolnoj epidemiji. Ukoliko se dobro služite engleskim jezikom pod ovom ključnom riječi možete koristeći Google ili Yahoo pretraživač naći bezbroj podataka.
Predmijeva se da do spontane regresije nalaza HPV-a dolazi u malog postotka ispitanica , s opasnošću da i kod njih može doći do recidiva tegoba u slučaju deficijencije lokalnog ili općeg imunološkog sustava. Veoma se malo zna o mehanizmu prijenosa ovog virusa, te se u svake osobe s trenutno ili prethodno verificiranom infekcijom savjetuje upotreba mehaničkog sredstva za kontracepciju (nrp. kondom) u svrhu zaštite partnera.
Nažalost, nema specifičnog lijeka za liječenje HPVa, ali jevažno ocijentiti radi li se o HPVu visokog ili niskog rizika, te je bitno provoditi redovitu analizu cervikalnih obrisaka i liječiti bakterijsku infekciju ili vaginozu. Neki pokušavaju provoditi liječenje Interferonom ili Podofilinom, uz ograničen uspjeh terapije, a objavljeni su i rezultati samoregresije nalaza u čak polovice zaraženih pacijentica. Ipak, valuja napomenuti da se u pacijentica često nakon prividnog izlječenja javlja recidiv bolesti. Svakako bih Vas uputila na redovite kontrole Papa testa koje su osnovna pretraga za praćenje promjena na cerviksu, a supruga na pažljivu opservaciju spolovila jer je u novijoj literaturi objavljeno da muškarci zaraženi HPVom visokog rizika imaju povećani rizik od raka penisa. zbog svojih problema suprug bi se trebao obratiti urologu. U slučaju odstupanja u kvaliteti cervikalnih stanica ordinariu će Vam vjerojatno savjetovati učiniti kolposkopiju i po potrebi ciljanu biopsiju koja će vrlo precizno i definitivno odgovoriti na sva Vaša pitanja.