Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hpv-info


Autor Poruka

tanja

16.07.2001. 18:06

postovana lijecnice-kako znati da li je zenska osoba zarazena hp-virusom?postoje li statisticki podaci o tome koliko ima oboljelih u hrvatskoj jer sve ovo sto citam cini mi se da je epidemijskih razmjera!kako biti sigurna da necu biti inficirana-da li kondomi pomazu?ili da partnerazamolim za pregled prije nego sto stupimo u odnose?ukoliko parter iz nekog razloga treba proci pretrage na sve spolno prenosive bolesti da li u to spada i test na hpv?hvala najljepsa na odgovoru,zabrinuta studentica
PS ima li uopce itko spolno aktivan tko NIJe zarazen ovim virusom?

Doc dr. sc. S. Kupešić

16.07.2001. 23:14

Poštovana gospođice Tanja,
Doista možemo reći da doživljavamo pravu epidemiju HPV infekcije. O visokoj učestalosti promjena uzrokovanih ovim virusom već smo izvjestili na našoj stranici, ali nažalost ne raspolažemo epidemiološkim podacima o učestalosti ovih promjena u općoj ili studentskoj populacija. Naime, takvi podaci zahtijevali bi tzv "probir" zdravih pacijentica određene životne dobi (žena bez simptoma bolesti) da bismo spoznali pravi razmjer ove "tihe" epidemije. Nažalost, programi probira /skrininga/ su suviše skupi za naš zdravstveni sustav, jer takav si luksuz skupocjenih laboratorijskih virusoloških pretraga ne mogu priušiti niti puno bogatije zemlje.
Kondom se čini dostatnom zaštitom, iako je najbolja prevencija izbjegavanje spolnog kontakta sa visoko rizičnom skupinom (promiskuitetne žene ili muškarci). Podaci iz SADa govore da je svaka peta djevojka zaražena HPVom tijekom prve godine spolne aktivnosti. Pesimistične prognoze američkih epidemiologa govore da će tijekom slijedećeg petogodišnjeg razdoblja postotak zaraženih porasti na čak 70%. Ipak, dobra vijest je da će prema nekim stručnjacima čak 90% zaraženih uspješno suzbiti infekciju zahvaljujući primjerenom imunološkom odgovoru vlastitog organizma.
Prema tome, iako nisu svi zaraženi ovim opakim virusom, odgovorno spolno ponašanje osnova je uspješne prevencije. Ukoliko se radi o partneru visoko rizičnog spolnog ponašanja na Vama je da procjenite rizik ili poduzmete sve kako biste spriječili da do prijenosa HPVa dođe.