Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Visoki prolaktin


Autor Poruka

Eva

16.07.2001. 11:51

Poštovani!
Imam 24 godine, nikada nisam bila trudna. Prije dvije godine primijetila sam iscjedak na lijevoj dojci na 3 mjesta ( prozirno bijel i mliječne boje). Tome nisam pridavala veću pažnju i započela sam sa korištenjem tableta za kontracepciju Triquilar prije godinu dana. Iscjedak se pojavio i na drugoj dojci a na lijevoj je iscjedak obilniji. Ginekolog me je poslao na provjeru prolaktina.
Rezultat na 18. dan ciklusa i s uzimanjem Triquilara je bio slijedeći:

1331,86 mIU/L normala za žene je 76,3-400,7

Nakon toga me je poslao na rengen i CT hipofize nalazi su uredni. Na citologiji su mi uzeli bris iscjetka i sastav iscjetka je slijedeći: pjenušavi fagi, pigmentofagi, neutrofili, limfociti, homolizirani eritrocit.
U Zagrebu sam bila kod doktora endokrinologa, on je zatražio cjelokupnu endokrinološku obradu i prestanak uzimanja oralne kontracepcije. Nalaz je slijedeći na 21. Dan ciklusa:

LH /Lutropin/ <1,0 IJ/L
FSH /Folitropin/ 1,4 IJ/L
PRL /Prolaktin/ 22,4 &#956;g/L
ESTRAD /Estradiol/ 371pMOL/L
PROG /Progesteron/ 10,1 nMOL/L

Zanima me Vaše mišljenje i da li smijem i dalje uzimati oralnu kontracepciju i da li ću kasnije imati kakovih teškoća sa začećem?

Unaprijed hvala,
Eva

Doc dr. sc. S. Kupešić

16.07.2001. 23:01

Poštovana gospođice Eva,
Vaš hormonski status u granicama je normale za fazu menstruacijskog ciklusa, a nalaz prolaktina se je normalizirao. Kraniogram i CT dokazali su da nema ekspanzivnog procesa koji bi mogao izazvati porast razine prolaktina, te Vas takav nalaz tranzitorne hiperprolaktinemije ne mora osobito zabrinjavati jer se u slučaju ponovnog porasta prolaktina poremećaj može uspješno tretirati konzervativno (tablete Bromergona). U slučaju da nemate drugih poteškoća ovakav hormonski status govori u prilog uredne reprodukcijske funkcije i ne biste trebali biti zabrinuti zbog budućeg začeća.
Što se tiče primjene oralnih kontraceptiva, preporučila bih kontrolu laboratorijskih nalaza (kompletna krvna slika, koagulogram, jetrene probe, pretrage urina) i ultrazvučni pregled dojki. Ukoliko su nalazi zadovoljavajući i ne nalazi se apsolutnih kontraindikacija za primjenu kontracepcije možete pokušati s drugim preparatom (na našem tržištu dostupnim Cilestom). Svakako, zbog prethodnog lošeg iskustva, prvi kontrolni pregled valjalo bi učiniti kod nadležnog liječnika već nakon tromjesečne primjene pilule.