Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


zabrinuta zbog zaraze


Autor Poruka

antonija

16.07.2001. 18:54

cijenjena lijecnice,
kako izbjeci zarazu hpv kada ni kondomi ne pruzaju nikakvu zastitu?koji su simptomi zaraze i kako znati da li ga netko prenosi?postoji li neki profil osoba koji su prenosioci(npr promiskuitetni muskarci?).da li je moguce spavati sa zarazenom osobom i ne zaraziti se?hvala unaprijed na ogovoru

Doc dr. sc. S. Kupešić

16.07.2001. 23:39

Poštovana gospođice Antonija,
S obzirom da je Vaš upit nalik upitu gđice Tanje, veliki dio odgovora ću ponoviti. HPV infekcija je poprimila razmjere epidemije zbog eksponencijalnog porasta broja partnera s tzv. visoko rizičnim spolnim ponašanjem. To podrazumijeva da se veliki broj (20%) mladih djevojaka zarazi ovim virusom tijekom prve godine spolne aktivnosti, tj. statistički gledano nakon odnosa s dvojicom spolnih partnera. Kondomi su doista dobra metoda zaštite od ove neželjene infekcije, s napomenom da ih valja koristiti prema uputi, odn tijekom cijelog trajanja spolnog odnosa.Da li ćete se zaraziti ili ne ukoliko imate odnos s partnerom koji je nosioc ove infekcije ovisi o Vašem imunološkom sustavu. Smatra se da se čak 90% infekcija uspješno svlada vlastitim imunološkim odgovorom. Na žalost, agresivne skupine HPVa mogu uzrokovati ozbiljne promjene, alterirati Papa nalaz i dovesti do malignih preobrazbi cerviksa. Stoga, osim brojnih prednosti treba biti svjestan i rizika adolescentne ljubavi.