Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HPV, recidiv


Autor Poruka

Maya

23.05.2002. 16:15

Postovana doktorice Kupesic,

U rujnu 2001 nalaz PAPA testa mi je CIN III+HPV. Nacinjena je tipizacija virusa - jako pozitivno, high risk. Nakon lokalne terapije ponovljen je test u prosincu. Ovaj put nalaz je CIN II, a HPV nije izoliran. Moja ljecnica mi je tada rekla da se virus najvjerojatnije pritajio. Opet sam na terapiji (vec sam i zaboravila sta sam sve uzimala), ponovljen je PAPA test u travnju ove godine i nalaz je ASCUS (nema HPV-a), a ljecnica mi je telefonski samo rekla da obavezno u rujnu trebam ponoviti PAPA test. Meni kao laiku izgleda se promjene krecu u pozitivnom smjeru. Imam li osnove za optimizam? Uz moje iskrenu nadu da je doslo do negativizacije, zanima me koliki je postotak recidiva?
I sta dalje?

Zahvaljujem uz srdacan pozdrav,

Maja

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

24.05.2002. 10:55

Poštovana,
Razloga optimizmu ima jer Vi spadate u skupinu 40-50% mladih pacijentica koje negativiziraju nalaz HPV-a. Ipak treba redovito kontrolirati Papa test te po potrebi ponoviti tipizaciju HPV-a jer se u slučaju imunokompromitiranosti i ponavljajućih bakterijskih infekcija može ponoviti recidiv HPV infekcija u otprilike 30% pacijentica.