Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HPV viskokog rizika


Autor Poruka

Nena

07.04.2003. 23:25

Poštovani,

U siječnju 2002. PAPA testom dijagnosticiran mi je CIN 1 i HPV visokog rizika. Biopsija iz travnja 2002 pokazala je CIN 2, no sve PAPE nakon toga CIN1. Prije 3 tjedna imala sam LETZ konizaciju, patohistološka pretraga pokazala je CIN 3. Još su ostale promjene na rodnici koje ću najvjerovatnije morati rješavati premazivanjem. Znam da ne postoji terapija koja bi uništila virus, no želim znati slijedeće:
1. Postoji li mogućnost da se virus još uvijek sam povuče ili sam beznadežno osuđena na njega do kraja života?
2. Znam da je spolni odnos s kondomom obavezan kod HPV infekcije, no izrazito sam osjetljiva i vrlo često nakon odnosa s kondomom imam svrbež. Postoji li alternativa?
3. Ako partner nema HPV, postoji li kod odnosa bez prezervativa mogućnost tzv. ping-pong efekta?
4. Postoji li ikakva terapija koju bih mogla provesti nakon konizacije, (osim premazivanja rodnice koje mi predstoji) koja bi mogla ubrzati moju borbu s ovim virusom?

Unaprijed zahvaljujem,

Nena

Prof. dr. Josip Djelmiš

12.04.2003. 22:25

Poštovana Neno,
sve što je trebalo učiniti zbog promjena na vratu maternice (CIN III) kod Vas je učinjeno. Međutim, savjet je da se dalje češće kontrolirate. Nažalost virus (HPV) trajno ostaje u stanicama, a prenosi se spolnim putem.