Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hripavac


Autor Poruka

tincica7

30.11.2021. 20:40

Poštovani,

trudna sam 27+6 i prva mi je trudnoća. Imam 31 god. Svi nalazi uredni, beba se uredno razvija i što se tiče toga nema nikakvih problema. Naime, radi se o tome da sam u 8 mj. preselila u Austriju, do tada sam vodila trudnoću kod nas u HR, dalje nastavila ovdje. Na zadnjoj kontroli, doktor mi je spomenuo cjepivo protiv velikog kašlja, nisam baš shvatila o čemu se radi, jer ne zna mi objasniti, da bi se poslije "googlanja" prijevoda itd ispostavilo da se radi o hripavcu. Na idućoj kontroli 9.12 bih trebala primiti cjepivo ili ne. Mogu i odbiti. Nisam pametna, tražim mišljenje da li je potrebno, ima li toga uopće kod nas u HR i može li negativno utjecati na mene ili na bebu?
Hvala, lp

Ivo Balenović, dr. med.

01.12.2021. 08:10

Poštovana, u Hrvatskoj se sva djeca obavezno cijepe protiv hripavca, tako da ste cjepivo već primili i razvili imunitet

Vedrana T

12.04.2022. 23:45

Gospođa je odavno rodila, ali informacija za druge: cijepljenjenprotiv hripavca se prwporučuje u trudnoći ne zbog majki (hripavac je opadan samo u ranoj dobi), nego zbog novorođenčadi. Cijepljenjem u trećem trimestru majka djetetu pruža zaštitu dok samo ne bude moglo stvoriti protutijela. Najugroženiji od hripavca su baš najmanji bebači.

Ivo Balenović, dr. med.

14.04.2022. 10:15

Hvala