Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hsg


Autor Poruka

Snezana

11.09.2002. 00:01

Postovana doktorice,
molom Vas za misljenje za moj sledeci nalaz koji sam radila 10.9.Radila sam HSG i nalaz je sl." Kavum uterusa je trouglastog oblika,jasnih ivica endometrijuma bez defekta u punjenju kontrastom.Odmah po ubrizgavanju desna tuba se ispunjava kontrastom i prikazuje u celoj duzini.Kontrasn se obilato izliva na abdominalnom uscu desne tube.Leva tuba se ne prikazuje,obturisana u nivou uterotubarnog usca.Kontrast se skuplja na cavumu Douglasi."
Uradjena mi je i sonohisterosalpnogografija.Nalaz je sl."Cervikalni kanal bez deformiteta od unutrasnjeg do spoljasnjeg matericnog usca 45mm.Uterus je u AVF,endom.je debljine u jednom sloju 3,8mm,nakon ubrizgavanja kontrasta kavum uterusa normalnog oblika,lako deformisn prisustvom manjeg intramuralnog(?) zadebljanjapromera 20x16mm,na zadnjem zidu i levo. Miometrijum je nehomogene sturkture.CD se konstatuje obilan flow na desnom abdominalnomo ostiumu(+++++).Levo se ne registruje protok kontrasta."
Dg.Obturatio in cornu tubbae lat.sin.Adenomyosis uteri.
Izvinjavam Vam se na opsirnosti.Sta mi predlazete i kolike su moje sanse za zeljeno potomstvo,do kojeg nikako ne dolazi? Imam 32 god.

prof. dr. Josip Djelmiš

29.09.2002. 23:46

Prema nalazima, Vaš lijevi jajovod je neprohodan. Ultrazvučni nalaz govori za adenomiozu. Svakako bi trebalo izliječiti adenomiozu prije planiranja trudnoćem, nakon izlječenja adenomioze vjerojatnost za trudnoću će se povećati.