Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


inseminacija


Autor Poruka

sandra

15.11.2001. 18:06

Poštovana dr.,zahvaljujem na odgovoru prije dva mjeseca koji se također ticao inseminacije.Na žalost,postupak nije uspio ali na ponovnom pokušaju bila sam prije pet dana.Od 3.-7.dana pila sam
klomifen,a od 7.-10.dana primala sam injekcije Pergonal-četiri dana po
dvije ampule.Osmog dana ciklusa promjer folikula je bio do 12mm,a
desetog dana c.folikuli su bili-D 16,15,13 L 14,10,endometrij 6,5mm.
Jedanaesti dan primila sam hCG,a trinaesti je bila intauterina inseminacija-inseminirano 39mil spermija,kinetika 2/2-3.Pijem Andol 100,
jedan dnevno,po preporuci liječnika.Zanima me o čemu ovisi jačina
neugode ili boli pri inseminaciji jer ovoga puta ništa nisam osjetila,dok,naprotiv,prvi puta,postupak je bio izrazito bolan.Prsa me jako bole,a malo i križa,no opet,križa ne toliko kao prvi puta.
Mi se nadamo uspjehu,tj.bebi ali što dalje,ako ipak postupak ne uspije?
Koliko puta se određen postupak pokušava?Imam 28 god.,prohodnost
jajovoda je uredna-jedino sam prilično slabo reagirala prvi puta na klomifen.Unaprijed hvala naodgovoru.

Doc dr. sc. S. Kupešić

19.11.2001. 05:25

Poštovana gospođo Sandra,
Svaki ciklus inseminacije je ciklus za sebe i stoga Vas ne treba čuditi različitost Vaših subjektivnih tegoba. Prema Vašem opisu na stimulacije clomiphene citratom i Pergonalom ste dobro reagirali, a činjenica da nemate bolove i osjećaj nadutosti govori u prilog činjenice da nema hiperstimulacije. Vaše pitanje kako dalje ukoliko ne dođe do željenog zanošenja nadam se da neće tražiti odgovor, jer vjerujem da ćete ostvariti željenu trudnoću. S obzirom na Vašu dob, dobar dogovor jajnika, uredan nalaz HSGa i zadovoljavajuću kvalitetu spermiograma vjerujem da će uskoro doći do zanošenja metodom inseminacije. Ipak, ukoliko do dobrog ishoda ne dođe tijekom 3 do 5 pokušaja insmeinacije može se potražiti rješenje u drugoj metodi asistirane oplodnje, npr izvantjelesnoj oplodnji (iako osobno smatram da zbog dobrih nalaza kako Vas tako i Vašeg supruga, te mlađe reprodukcijske dobi ne trebate osobito žuriti una sofisticiranije metode pomognute oplodnje, već samo pokušati utvrditi razloge zašto do trudnoće ne dolazi).