Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


zabrinuta


Autor Poruka

dorotea

15.11.2001. 13:35

Poštovana doktorice Kupešić,

Prvi put sam trudna i nosim blizance.Trudna sam 8 tjedana i 6 dana.
Zbog neredovnog ciklusa uzimala sam klomifen 2 mjeseca.
Međutim tri dana prije očekivanog menzesa zbog upale mokraćnih puteva doktor opće prakse mi je propisao Nolicin.Pošto još nisam sumnjala na trudnoću pila sam ga tri dana.Kad mi je menzes zakasnio jedan dan prestala sam piti nolicin. Nakon par dana ginekolog je potvrdio trudnoću i rekao da mala doza od 6 nolicina ne može štetno utjecati na plodove.
Zanima me Vaše mišljenje o tome kao i to da li su blizanci rezultat primjene klomifena jer nitko od moje i muževe rodbine nema dvojke.
Kad ću osjetiti bebe kao prvorotkinja i kako mogu znati da li su jednojajčani.

Puno hvala.

Doc dr. sc. S. Kupešić

19.11.2001. 05:30

Poštovana gospođo Dorotea,
Klomifen je lijek koji se koristi za poticanje ovulacije i izaziva višestruko oslobađanje jajnih stanica, što nerijetko (naročito u pacijentica mlađe reprodukcijske dobi) dovodi do nastupa višeplodne trudnoće. Prema tome, Vaša blizanačka trudnoća jatrogeno (lijekovima) je uvjetovana i nema veze s Vašom familijarnom anamnezom i činjenicom da nitko u obližnjoj porodici nema podataka o višeplodnoj trudnoći. U Vašoj se gestacijskoj dobi transvaginalnim ultrazvukom može precizno ustanoviti radi li se o jednojajčanim ili dvojajčanim blizancima, te bi ste se zbog ovog podatka trebali obratiti nadležnom ginekologu ili u specijalizirani centar, jer ovaj podatak ne samo da je važan radi Vaše informcacje, već je značajan podatak za da daljnje praćenje i nadzor trudnoće.