Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


IRITABILNI KOLON-TRUDNOĆA


Autor Poruka

RENATA

24.07.2001. 10:17

Poštovano uredništvo-pohvala na ovakvoj stranici. Također veliko hvala na trudu - za promptno odgovaranje na pitanja poštovanoj gospođi Kupešić.
Moje je pitanje slijedeće -
Otprilike 2,5 godine imam problema sa probavnim traktom tj. ništa mi mi na svu sreću nije dijagnosticirano osim otprilike - iritabilni kolon, odnosno ja imam stalno nekakva probadanja u trbuhu odnosno u crijevima (mislim da je za isto odgovoran zrak). Pokušala sam mijenjati prehranu, ali ništa mi ne pomaže, nekada su simptomi jači a nekada manji- uglavnom vjetrovi mi ne izlaze iz crijeva normalno nego uz izvođenje nekih vježbi. Dakle, mene interesira da li i kako iritabilni kolon odnosno ti problemi u gastro traktu (zrak) bi i da li bi loše utjecali na samu trudnoću i njezin tijek.
Napominjem da sam 1969 godište, da sam imala jedan carski rez i da mi je laporoskopski odstranjen desni jajnik - uzrok endometrioza.
Zahvaljujem na odgovoru sa poštovanjem.
Renata

Doc dr. sc. S. Kupešić

26.07.2001. 19:39

Poštovana gospođo Renata,
Hvala Vam što ste doista sažeto, ali ciljano ukazali na Vaše probleme. Naime, pretpostavljam da Vaše smetnje mogu biti uzorkovane ne samo tzv. iritabilnim kolonom već i priraslicama (adhezijama) koje mogu biti posljedica endometrioze. Naime, endometrioza je progredirajuća hormonima uvjetovana bolest koja ne samo da se može manifestirati formiranjem cističnih lezija, već i rasapom endometriotičnih žarišta po trbušnoj šupljini i crijevima. Stoga, ukoliko Vaše smetnje progrediraju osim gastroenterološke savjetovala bi se i ginekološka obrada kako bi se isključio recidiv endometrioze. Što se tiče trdunoće, smatram da opisane tegobe ne bi smjele negativno utjecati na trudnoću (svakako uz sve mjere predostrožnosti vezane uz način prehrane i ritam pražnjenja crijeva). Ukoliko se pak radi o ponovljenoj endometriozi, trudnoća je preporučljiva, jer suprafiziološke razine progesterona (hormona koji luči posteljica) djeluju povoljno na endometriozu i praktički su najbolja terapija. Puno sreće u daljnjem lijčenju.

Renata

27.07.2001. 09:21

Poštovana gospošo Kupešić, još bi Vam oduzela malo Vašeg dragocjenog vremena, dakle moje je pitanje slijedeće - Kojim bi se pregledom (a da mi se ne otvara trbušna šupljina) moglo ustanoviti da je problem u endometričnim žarištima a ne kako ja mislim iritabilnom kolonu, te gdje bi isti mogla obaviti? Zahvaljujem unaprijed, pozdrav, Renata