Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Mnogo pitanja


Autor Poruka

NATASA

26.07.2001. 15:09

Zdravo!!!
Mi smo Natasa i Toni i javljamo se iz Ohrida.Zeleli bi da kontaktiramo sa vama u vezi naseg problema koji se sastsoji u sledecem:
U braku smo vise od dve godine i n nemamo dece.Bili smo u Skopju na nekoliko ispitivanja[HSG,Histeroskopija-laporoskopija ,hormonalni status ].Rezultati su pokazali da su kanali prohodni,da je sve u redu ali lekari izgleda ne mogu da se sloze da li ima ovulacije ili ne jer se laparaskopski vide tragovi ovulacije na jajnicima a hormonalni status [koji je raden samo jedan put 1 mesec pre laparaskopije ]pokazuje smanjene vrednosti estrogena sto ukazuje da nema ovulacije.Ciklusi su redovni,folikuli su praceni i njihov rast je normalan[prskaju 14-15 dan].
U toku pracenja folikula primeceno je u dva ciklusa za redom pre 5-6 meseca da ne prskaju sto je prvi put izazvano pregnilom dok je drugi put bez nikakve terapije izrastao do 43 mm pa je atrofirao na 38 i na kraju nestao sto je utvrdeno EHO pregledom. Ovo se nije ponovilo vise. Ciklusi su normalni na 28-30 dana ponekad propraceni nekad malim nekad jakim bolovima pre ciklusa.Bazalna temperatura ne dostize 37 sto se desilo samo jedan put prilikom primanja pregnila,povisena temperatura je trajala3-4 dana.
Spermogram je pokazao 40 posto progresivnih spermatozoida i njihov broj je 24 miliona dok su ostali ne ili slabo pokretni i devijantne forme.
Lekar nam je predlozio imsemenaciju ili ako izostane rezultat vestacku oplodnju.Molimo vas za vase mislenje i savet da li je to neophodno?Gde bi bilo najefikasnije da se uradi i koje su sanse i koja bi bila cena .
Unapred zahvalni
Natasa i Toni

Doc dr. sc. S. Kupešić

26.07.2001. 20:08

Poštovana gospođo Nataša, poštovani gospodine Toni,
Vaši nalazi govore u prilog uredne prohodnosti jajovoda i neizvjesne ovulacije, te graničnog nalaza spermiograma koji bi zahtijevao primjenu jedne od metoda asistirane oplodnje. Krucijalno je u Vašoj situaciji potaknuti ovulaciju (u prvoj liniji lijekova koristili bi se clomiphene citrat, tzv Clomid u kombinaciji s humanim menopauzalnim gonadotropinom - Pergonalom, ukoliko se za to ukaže potreba). Kao dodatno "triger" sredstvo trebalo bi nabaviti i Primogonyl ili Profasi. Terapija bi se započela 3. dana menstruacijskog ciklusa 2x1 tlb tijekom 5 dana, a tada bi se po potrebi (nakon ultrazvučne folikulometrije, tj procjene porasta folikula i ocjene endometrijske debljine) ordinirala terapija Pergonalom. Tek nakon ocjene urednog porasta folikula (kada oni mjere približno 18 mm u promjeru) dala bi se intramuskularna injekcija Primogonyla i potom 36 h nakon te injekcije učinila bi se inseminacija (tj. ubrizgavanje oplemenjenog i posebnim metodama pripremljenog sjemena u Vaš reprodukcijski sustav). Ovakva metoda ima visoku šansu uspjeha u Vašem slučaju koja bi s trebala kretatai između 15 i 25 % po pokušaju. Svakako, svaka ozbiljna ustanova za ovakav tip terapije pretpostavlja da ćete učiniti minimum pregleda koji bi mogli isključiti uzrok neplodnosti ili ev. neuspjeha. Ukoliko se želite javiti u jednu od ustanova u Zagrebu mogu Vas uputiti na Kliniku za ginekologiju (Odjel za neplodnost) Bolnice Sveti Duh, 01 3712 109 ili Moderni medicinski centar, tel 01 4655906. Prilikom dogovora na jednom od ovih telefonskih brojeva dobiti ćete sve potrebne informacije vezane uz cijene zahvata. Puno sreće u daljnjem liječenju neplodnosti.