Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


IVF


Autor Poruka

očajna

10.01.2002. 15:31

Poštovana prof.dr. Kupešić,
javljam Vam se nakon dva neuspjela pokušaja IVF u jednoj od zagrebačkih klinika. Imam 37 godina i ginekološku anamnezu koja uključuje: dijagnozu endometrioze u 23. godini (no nakon jednomjesečne terapije Danovalom ostajem trudna i nakon besprijekorne trudnoće rađam zdravo dijete carskim rezom koji je bio uvjetovan položajem djeteta). Pet godina kasnije podvrgnuta sam laparoskopiji sa ciljem uništavanja endometrioznih žarišta. Nakon što se na lijevom jajniku opetovano javljaju ciste, izvrši se adneksotomija. Tijekom operacije ustanovljeno je da više nema traga endometriozi. 1999. ponovno se, nakon neuspjelih pokušaja da u drugom braku zatrudnim, podrgavam laparoskopiji sa ciljem rekonstrukcije jedinog preostalog i, na žalost, začepljenog jajovoda. Jajovod biva rekonstruiran, potvrđuje se da nema tragova endometrioze, no ja usprkos terapiji Klomifenom i urednim suprugovim nalazima ne uspijevam zatrudnjeti. Ultrazvučno se dijagnosticira postojanje minijaturnog polipa u maternici koji se histeroskopijom ukloni. Osim odstranjenog polipa, histeroskopski nalaz bio je uredan.U svibnju 2001. podvrgavam se prvom pokušaju in vitro oplodnje. Uzimam Metrodin injekcije u kombinaciji sa Suprefact sprejem. Aspirirane su dvije jajne stanice, obje su oplođene i transferirane, ali do trudnoće nije došlo. U drugom pokušaju uzimala sam samo Pergonale, aspirirano je 6 oocita, 3 su oplođena i vraćena, ali i ovog puta bez uspjeha. Moja su pitanja sljedeća:
1) Da li s obzirom na sve operativne zahvate u zdjelici (koji, koliko razumijem, smanjuju prokrvljenost zdjelice pa time i šanse za uspjeh IVF) uopće imam šanse zatrudnjeti?
2) Zašto se u Hrvatskoj i Europi propisuje uzimanje progesterona tek od dana transfera, dok se na nekim američkim klinikama on uzima od dana aspiracije?
3) Što mislite o rezultatime dvojice američkih liječnika čije su tri od četiri pacijentice zatrudnjele u postupku IVF uzimajući pritom Viagru zbog bolje prokrvljenosti zdjelice?
4) Da li ste se u Vašoj praksi susreli sa sličnim primjerom koji je završio urednom trudnoćom (brojni zahvati, jedan jajnik, poodmakle godine...)?
5) Da li Vi osobno primate nove pacijente na postupak IVF?
S poštovanjem i uz srdačan pozdrav i najbolje želje u novoj godini, pozdravlja Vas
Ines

Doc dr. sc. S. Kupešić

12.01.2002. 14:46

Poštovana,
Odgovaram redom na Vaša pitanja:
1. Vi imate mogućnosti ostvariti željenu trudnoću sve dok Vaš preostali jajnik svara jajne stanice i dok su hormonski nalazi u granicama normale.
2. U mojoj se Klinici Utrogestan (progesteron) tijekom posljednjih sedam godina koristi od dana aspiracije (kao što navodite da se koristi u SAD)
3. U našoj se Klinici redovito vrši nadzor prokrvljenosti maternice i bili smo među prvim znanstvenim grupama koje su ukazale na ovaj problem još davne 1991. i 92. godine. Promocija protoka može se učiniti različitim sredstvima (najčešće No derivatima, ali postoji jedno izvješće u kojem su liječnici koristili Viagru.) Nažalost, niti jedna skupina nakon ove nije potvrdila tako dobre rezultate zanošenja uz upotrebu Viagre.
4. Svakako, imamo brojne trudnoće i u podomaklim reprodukcijskim godinama, sa samo jednim jajnikom i dr. poteškoćama.
5. Radi uključenja u program izvantjelesne oplodnje možete se obratiti na tel Klinike za ginekologiju Opće Bolnice Sveti Duh, 01 37 12 109.