Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


IVF


Autor Poruka

Ida

14.07.2002. 14:37

Postovana dr. Kupesic,

Trenutno se nalazim u postupku IVF-a, upravo sam zavrsila sa Microgynonom 30 i jos uvijek sam pod Decapeptylom. Vjerujem da uslijed cestih promjena u razinama hormona dolazi do cescih glavobolja, za koje mi jedino pomaze Ibuprofen 400. Zanima me da li postoje neke kontraindikacije uslijed istovremenog uzimanja i, ako je to slucaj, da li mi mozete preporuciti neko drugo sredstvo protiv bolova (glavobolje). Napominjem da su glavobolje jakog intenziteta, na rubu migrenoznih napada, od kojih patim jos iz djetinjstva. Sukladno tome, obicni aspirin ili paracetamol nemaju gotovo nikakvog ucinka na smanjenje bolova.

Unaprijed zahvaljujem,
Ida

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

14.07.2002. 19:07

Poštovana,
Primjena Ibuprofena 400 nije kontraindicirana tijekom primjene stimulacije ovulacije. Nakon embrio transfera zahtijeva se oprez pri primjeni analgetika, te se u tom razdoblju kao i tijekom rane trudnoće mogu primjenjivati (ali u dozvoljenoj količini) salicilati, indometacin, metamizol (Analgin), fenilbutazon, aminofenazon (Aminopirin), propilfenazon, fenacetin. Ovi se lijekovi (s izuzetkom propilfenazona) ne savjetuju uzimati u terminskim trudnoćama i od strane novorođenčadi jer mogu uvjetovati oštećenje koštane srži i poremećaje zatvarenja ductusa Botally (srčane smetnje novorođenčeta).