Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ivf-spontani


Autor Poruka

delfina

21.07.2001. 23:22

Postovani,

Zbog neplodnosti podvrgnuta sam ivf postupku.Do sada je skoro uvijek dolazilo do oplodnje i izvrsen transfer.Problem se javlja negdje oko 32 dana od transfera kada pocinjem lagano krvariti i dolazi do spontanog pobacaja.Napravila sam kariogram i imunolosku obradu, koji su ispali u redu.
Koji su moguci uzroci spontanih pobacaja i molim savjet za buducnost.

Ljepi pozdrav

Doc dr. sc. S. Kupešić

22.07.2001. 21:02

Poštovana gospođo Delfina,

Menstruacijska krvarenja nakon postupka IVF/ET se ne smatraju spontnim pobačajem ukoliko se ne verificira porast beta HCGa (tzv.hormona trudnoće) i/ili transvaginalnim ultrazvukom ne prikaže gestacijske vrećica. Vaš opis "vidljivog tkiva" kod menstruacijskog krvarenja može odgovarati ljuštenju zadebljale sluznice koja zbog suprafiziološki povećanog estradiola i suplementacije progesterona može izazvati krvarenje koje upravo opisujete.
Ukoliko ste pak imali porast beta HCGa ili ultrazvučno verificiranu trudnoću, te ako ste isključili infekciju i abnormalni kariogram kao mogući uzrok , trebali biste se obratiti na detaljniju tzv "prekoncepcijsku obradu" kojom bi se isključilo postojanje uterinih malformacija, mikrobioloških čimbenika, hormonskih razloga i dr. koji mogu dovoditi do ovog neželjenog ishoda it.d.

Delfina

23.07.2001. 16:21

Postovana Doc dr.sc.Kupesic

Kao prva hvala na odgovoru.Imam jos jedno pitanje vezano za mirovanje poslije ivf-postupka.Zanima me sta se misli pod "strogim mirovanjem"?

Lijep pozdrav

Doc dr. sc. S. Kupešić

23.07.2001. 20:26

Poštovana,
Prvih nekoliko dana (3-5) nakon IVF postupka preporuča se mirovanje, dok se nakon toga dozvoljava umjerena aktivnost. Neophodno je izbjegavanje većeg napora, dizanje težeg tereta i sl tijekom cijelog ciklusa izvantjelesne oplodnje. Potoje i neke studije koje su se osvrtale na mirovanje i aktivnost tijekom IVF postupka: nema usaglašenosti stavova utječe li mirovanje na ishod postupka. Moj osobni stav je da umjereno mirovanje i psihička stabilnost pozitivno doprinose povoljnom ishodu IVF potupka, naročito ukoliko pacijentica živi i radi izvan mjesta gdje se provodi postupak. Mislim da bi trebalo izbjeći transport neposredno nakon postupka, jer svako putovanje predstavlja potencijalno stresnu situaciju.