Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


IVF (stimulacija)


Autor Poruka

Daniela

29.05.2001. 09:49

Ljubazno Vas molim da mi odgovorite na slijedeće pitanje:
Ako žena u dobi od 32 godine, sa normalnim nalazom gonadotropina, prilikom stimulacije sa 4 ampule Pergonala na dan kroz 9 dana proizvede samo 4 jajne stanice (uz regulaciju sa Decapeptylom od 1. dana ciklusa), kakav biste joj protokol preporučili u idućem ciklusu? Da li je to čisti FSH preparat Gonal-F, ili držite da se s većom dozom kombiniranih FSH/LH preparata može nekako doći do boljih rezultata? Da li je moguće da je Decapeptyl previše "pritisnuo" sistem?

I još jedno pitanje drugačije naravi:
Da li se kod nas ponekad prepisuje Medrol u periodu od punkcije pa kroz 4 dana? (Ovo pitam jer imam granična antinuklearna antitijela, kao i granični Lupus antikoagulant)

Bit ću Vam neobično zahvalna za odgovor, unaprijed hvala!

doc. dr. S. Kupešić

29.05.2001. 21:27

Relativno smanjeni odgovor na stimulaciju ovulacije može se pokušati "popraviti" primjenom r FSH (Gonal F) sa ili bez primjene GnRH antagonista. Novije studije (J. Dorr iz Tel Hashomer bolnice u Tel Avivu) pokazuju da se kod pacijentica mlađih od 40 godina koje su uobičajnom stimulacijom dobile manji broj oocita, njihov broj povećava za približno 30% ukoliko se uz rFSH uvede i GnRH antagonist (Cetrorelix). Preporučena stimulacija je na žalost značajno skuplja, ali čini se da donosi nešto bolje rezultate.
Što se tiče primjene Medrola u danima nakon punkcije - iako nemam vlastitog iskustva, analizirala sam neka izvješća u literaturi. Rezultati su prilično oprečni, odn. većina autora nije pokazala porast uspješnosti postupaka izvantjelesne oplodnje nakon primjene takove terapije.
Želim Vam puno sreće u narednom pokušaju.

Daniela

30.05.2001. 09:31

Najljepša hvala na odgovoru!!!
Samo još jedno malo pitanje: da li su kod nas službeno registrirani GnRH antagonisti (Cetrotide pretpostavljam)? Kad sam prije par mjeseci pitala moju kliniku, stekla sam dojam da nikad nisu čuli za njih.
Hvala na dobrim željama!

doc. dr. S. Kupešić

30.05.2001. 23:50

Cetrorelix možete nabaviti u specijaliziranim ljekarnama unatrag dva mjeseca, ali preparat je na žalost dosta skup.