Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


estradiol


Autor Poruka

ina

29.05.2001. 23:49

Nakon 4 mjeseca ne/redovnog krvarenja svakih 15 dana u trajanju od 5 dana ustanovljeno mi je normalan papa, i uredan g. pregled, ali je dopplerom nađeno folikul - mislim u jajovodima točije 5 kom različite zrelosti. Hormonalni nalazi su svi dobri (androstendion, folik.hormon, itd) jedino estradiol nije. Točnije, on je bio 400, a 3 mjeseca nakon uzimanja Cilesta, ponovno idem na određivanje hormona - nalaz je dao mjerilo odnosa:uz kontraceptiv je granica 40 a meni je estradiol bio 85. O čemu se radi...tko...što...gdje? Svi spominju estrogen, a liječnik kaže da je sve u redu. Imam 35 godina, sve se odvija dvije godine, zdrava sam, imam troje djece ...Ali teško je dva puta mjesečno imati menstruaciju. Do tada su ciklusi bili Ok.Hvala!

doc. dr. S. Kupešić

30.05.2001. 07:11

Poštovana gospođo,
Očigledno se radi o hormonskom poremećaju uvjetovanom tzv. multifolikularnim jajnicima. Odabrana terapija (oralni kontraceptivi) je pravi put ka smanjenju Vaših tegoba, jer smisao ove terapije nije samo smanjiti razinu estradiola, već i regulirati menstruacijske cikluse, kako zbog učestalih krvarenja ne bi došlo do anemije, koja donosi druge poteškoće. Dodatno, povišeni estradiol dovodi do progresivnog zadebljanja endometrija koje može uvjetovati neugodna, produljena krvarenja. Stoga, svaki takav hormonski poremećaj valja tretirati višemjesečnom terapijom oralnim kontraceptivima. Može se očekivati da će nakon šestomjesečne do jednogodišnje primjene takove terapije doći do poboljšanja u Vašem hormonskom statusu i normalizacije ultrazvučnog nalaza.

ina

30.05.2001. 23:26

Puno hvala na odgovoru, stranica je super...gotovo nevjerojatna u odnosu na ono na što nailazimo u svakodnevici!!!Hala, još jednom!...Ina