Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Izostanak menstruacija


Autor Poruka

Dea

02.07.2001. 13:35

Štovani,

Velike pohvale za osnivanje ovakve stranice i ujedno zahvala svim cijenjenim stručnjacima koji zdušno i stručno odgovaraju na naša pitanja.
Moj problem odnosi se na izostanak menstruacije. Imam 25 godina, prije godinu i tri mjeseca dijagnosticiran mi je kronični atrofični gastritis od kojeg sam bila jako smršavila (42 kg). Nakon dijagnoze i terapije Controlocom i uvođenja reda u prehranu sada težim 50 kg. Prije dijagnoze izostala mi je menstruacija koja doduše nikada nije bila redovita (ciklusi su dolazili između 14 i 60 dana). Pregledima kod ginekologa i endokrinologa utvrđeno je da su mi svi hormoni u granicama normale i da to nije uzrok. Pri tome ginekolog me stavio na tromjesečnu kuru Cilestom za vrijeme kojeg sam naravno dobivala menstruaciju i nakon te kure dobila sam je još dva puta bez terapije u razmacima od točno 28 dana. Istovremeno endokrinolog se nije složio s tom terapijom i savjetovao me da ne nastavim uzimati pilule po savjetu ginekologa, što sam i učinila jer ne vidim smisao u rješavanju problema na takav način. Nakon toga dobila sam dvije mensturacije u razmacima od tri mjeseca i zadnja je bila 15.03.2001. godine.
Molim Vas savjetujte me što bi se tu još moglo učiniti? Visoka sam 1,65 tako da s 50 kg s obzirom na lagane kosti imam dovoljno masnog tkiva.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Doc dr. sc. S. Kupešić

02.07.2001. 21:46

Poštovana gospođice Dea,
Podatak o neredovitim menstruacijskim ciklusima nakon naglog pada tjelesne težine nerijedak je nalaz (iako Vi navodite takve tegobe i prije Vaše bolesti uvjetovane gastričkim tegobama). Hormonske pretrage kažete da su u granicama normale, iako ne navodite njihove apsolutne vrijednosti. Biko bi prilično značajno navesti razine FSH,LH,E2, Prl, pa i razine hormona štitnjače T3,T4 te TSH. Odluka ginekologa da li će uvesti oralnu kontracepciju ovisi ne samo o razini hormona, već i o morfološkom nalazu jajnika i debljini endometrija na ultrazvuku.
Naime, ukoliko se prikaže neprimjereno zadebljanje endometrija ono može biti posljedica tzv "neoponiranog" lučenja estrogena ( u slučaju anovulacijskih ciklusa ) koje može nepovoljno (dugoročno) utjecati na stanice endometrija i uzrokovati hiperplaziju, a ponekad i zloćudne promjene u kasnijoj životnoj dobi. Stoga se zbog ovih saznanja može savjetovati oralna kontracepcija, koja je u posljednje vrijeme označena kao "niskodozažna" i praktički bez nekada uobičajenih neželjenih posljedica.

Dea

03.07.2001. 21:57

Cijenjena Doc. dr. sc. Sanja Kupešić,

Vrlo sam Vam zahvalna na odgovoru, do sada mi naime nitko nije pokušao objasniti pozadinu svih tih događaja s mojim organizmom. Evo molila bih Vas da na temelju apsolutnih vrijednosti nalaza vađenja hormona date svoje stručno mišljenje jer me sve to dosta zabrinjava.
Prvi rezultati analize koju sam obavila datiraju iz 2000. godine (15.06.2001.), obavljeni su u KB Sestre Milosrdnice u endokrinološkom laboratoriju:
T3=2.2 nmol/l, T4=103 nmol/l, TSH= 1.26 nmol/l, LH=8.4 IJ/L, FSH=11.3 IJ7L, ESTRAD= 115pMOL/L, PROG=2.2nMOL/L, TESTO=manje od 0.5 nMOL/L, DHEAS=manje od 0.1mMOL/L, IGF-I= 282IJ/L, rađen je i test bazalne sekrecije ali to sada ne mogu tu upisati.
Rezultati hormonske analize kod ginekologa: FSH=6.1 IJ7L, PRL=18.0 mikrog/L, Estradiol 43.0 pg/ml (analiza je rađena 26.04.2001.)
Prije i za vrijeme ova dva testa ja nisam imala menstruaciju tako da Vam ne mogu navesti u kojoj sam fazi ciklusa bila. Nakon toga u 06. mjesecu 200. godine popila sam tromjesečnu kuru Cilesta (prije toga mi je ginekolog propisao jednu kuru Trisequensa, nakon koje se ništa nije desilo).
Nakon terapije Cilestom još sam dva mjeseca dobila spontano menstruaciju.
Zatim je 07.03.2001. ponovo učinjen test u KB Sestre Milosrdnice i rezultati su slijedeći:
T3 = 1.7 nmol/l, T4=90 nmol/l, TSH=1.3mIJ/L, LH=4.7 IJ/L, FSH=4.3 IJ/L, PRL=4.7 mikrog/L, PROG 1.0 nmol/L.
Zadnja mensturacija koja je bila dosta slaba prije toga je s datumom 14.12.2000. a nakon te nalaize dobila sam menstruaciju 15.03.2001. koja je i ujedno zadnja do danas. Analizu E2 mi očito nisu radili ili je ja kao laik ne prepoznajem.
Molim Vas da s obzirom na vrijednosti koje sam navela budete ljubazni i predložite mi što dalje činiti da bi se stanje normaliziralo odnosno da bi menstruacije postale postojane.
Hvala Vam unaprijed i molim Vas ako mi možete pojasniti pojmove antiovulacijskih ciklusa i hiperplazije te neoponiranog lučenja estrogena. Da li to sve utječe na to da možda neću moći imati djece?
Hvala Vam još jednom što ste evo prvi koji mi je ipak to malo pojasnio.

Zahvalna Dea

Doc dr. sc. S. Kupešić

04.07.2001. 23:51

Poštovana gospođoce Dea,
Vaš hormonski status nije ozbiljnije narušen, s obzirom da su vrijednosti FSH i LH u okviru granica normale. Vjerojatno se radi o anovulacijskim ciklusima (ciklusi bez ovulacije), ali bi se vrijednosti hormona morale uraditi u ovisnosti o fazi m. ciklusa . Preporučila bih da izazovete menstruaciju primjenom Dabrostona 2x1 tbl kroz 10 dana, te da učinite FSH,LH,E2 i PRL između 3. i 8. dana m. ciklusa. U slučaju da menstruaciju dobijete tijekom primjene Dabroston tableta, molim Vas da tu terapiju prekinete. Nakon ovakve analize molim Vas pošaljite mi nalaze kako bismo dogovorile daljnji postupak i oblik terapije koji bi u Vašem slučaju bio najprimjereniji. I na kraju željela bih Vas ohrabriti i poručiti Vam da doista nema mjesta za crne slutnje o tome da nećete moći ostvariti željenu trudnoću.