Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Toxoplazmozis


Autor Poruka

Jelena

23.06.2001. 00:13

Sve čestitke povodom osnivanja ovako humanog sajta i sve najiskrenije pohvale Vama gosp.Kupešić.
U Sječnju sam imala spontani pobačaj u drugom mjesecu trudnoće, ustanovljen mi je pozitivan titar na toxoplazmozu. Posljednje dvije analize pokazivale su da je IgG < 1:40,a IgM je negativan. Molim Vas da mi odgovorite da li postoji opasnost od ponovnog pobačaja i koliku bih pauzu trebala da napravim do sljedećeg začeća.

Doc. dr. S. Kupešić

26.06.2001. 23:35

Poštovana gospođo Jelena,

Vaš nalaz koji navodite govori u prilog negativizacije uzročnika toksoplazmoze. Ipak, kao osnovnu sigurnosnu mjeru u narednoj trudnoći treba suzbiti kontakt s fecesom mačaka (oprez u kontaktu s kućnim ljubimcima). Očito je da ste se Vi inficirali tijekom trudnoće što je rezultiralo spontanim pobačajem u prvom tromjesečju. Najčešće anomalije ploda koje se povezuju s ovakvom infekcijom su anomalije centralnog nervnog sustava, psihomotorne smenje, kalcifikacije moždanih struktura, hidrocefalus (vodena glava) i dr.
Smatra se da biste nakon prezentacije ovakvog negativnog nalaza mogli planirati naredno zanošenje u intervalu od 6 mj do godinu dana. Svakako osim već učinjenih seroloških pretraga na toxoplasmozu, preporučili bi se dodatni uobičajeni pregledi (Papa nalaz, ginekološki pregled i ultrazvuk). Puno sreće u narednoj trudnoći.

Daniela

29.06.2001. 14:40

Štovana Dr Kupešić!

Još jednom zahvaljujem na prijašnjem odgovoru, i molim savjet vezano za toxoplasmozu. Naime, obzirom da sam upravo u periodu između ET i testa ßhcg a imam mačku za kućnog ljubimca, zanima me da li sam mogla biti ranije inficirana toxoplasmozom a da to ne znam (sada ne mijenjam pijesak mački već to radi suprug). Koliko ima mjesta zabrinutosti?

Užasnuta Daniela

Doc dr. sc. S. Kupešić

04.07.2001. 23:59

Poštovana gospođo Daniela,
Toxoplasma je dosta nezgodan mikroorganizam koji se prenosi kontaktom sa domaćim životinjama prvenstveno mačkama i može imati neugodne posljedice u trudnica. Vrijeme infekcije veoma je teško spoznati i jedino serološke pretrage nam mogu odgovoriti na to pitanje. Ukoliko planirate trudnoće i naročito ukoliko ste podvrgnuti IVF postupku s ETom toplo bih Vam savjetovala da se suzdržite kontakta s Vašim kućnim ljubimcem ma koliko to bolno bilo, dok ne potvrdite da Vaša maca nije kliconoša i da niste inficirani toxoplasmom gondii. Iako je feces primarno sijelo ovih klica ipak treba biti maksimalno oprezan i u ostalim kontaktima s mačkama , a bilo bi najbolje i u potpunosti izbjeći.