Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Izvantjelesna oplodnja


Autor Poruka

Ljiljana

28.05.2001. 15:44

Na početku iskrene čestitke za ove stranice. Nadam se da će biti "obilno" korištene.
Moj medicinski problem je što ne mogu prirodnim putem zanijeti. Naravno kako to obično biva, imala sam najprije vanmateričnu trudnoću u desnom jajovodu. Trudnoća je uklonjena laparoskopsi kada je utvrđeno da mi je drugi jajovod u lošem stanju. Nakon toga prošla sam 10-tak pokušaja IVF. Rezultat svih pokušaja bio veći broj embrija(ponekad i 8), koji su većinom ocijenjeni kao vrlo kvalitetni. Nakon transfera (najmanje tri embrija) nikada nije došlo do implantiranja embrija. Moje je pitanje postoje li neke nove metode u IVF postupku koje daju veće šanse embriju za implantaciju i dali se i gdje te metode kod nas primjenjuju te koliki je postotak uspješnosti implementacije?
Do koje dobi se isplati pokušavati IVF?

Unaprijed hvala, pozdrav od "buduće mame"

doc. dr. S. Kupešić

28.05.2001. 21:24

Pošto se radi o 10 neuspješnih izvantjelesnih oplodnji (prilikom svake je došlo do primjerenog odgovora jajnika i fertilizacije više jajnih stanica /čak 8/, te embrio transfera) najvažnije bi bilo isključiti postojanje uterine abnormalnosti koja može remetiti prijemljivost maternice. Najčešće uterine abnormalnosti su prirođene greške (anomalije), submukozni miomi, polipi ili priraslice. Najbolja neinvazivna metoda za prikaz ovakvih promjena je trodimenzionalni ultrazvuk, kojim se dobiva uvid u strukturu maternične šupljine, a metoda je bezbolna i ne zahtijeva nikakvu posebnu pripremu. U slučaju da će se prikazati kakva abnormalnost ista se može ukloniti tzv. minimalno invazivnim operativnim zahvatom (histeroskopijom) koja zahtijeva samo jednodnevni boravak u bolnici. Nakon otklanjanja materničnih defekata vaše šanse za uspješno zanošenje su istovjetne pacijenticama koje nemaju takovih smetnji.
Što se tiče dobi, izvantjelesna oplodnja i stimulacija jajnika se mogu provoditi samo u pacijentica koje imaju endokrinološki status koji omogućava primjereni odgovor jajnika (a to se najčešće poklapa sa 44 do 45 godina života) i onih zadovoljavajućeg zdravlja.
Želeći Vam uspjeh u Vašim nastojanjima da postanete majkom, uputila bih Vas na Odsjek za neplodnost Opće bolnice Sveti duh, Sveti duh 64 u Zagrebu, tel 013712109 gdje možete učiniti trodimenzionalni ultrazvučni pregled koji bi u rješavanju Vašeg problema svakako bio prva stepenica.

Srdačan pozdrav

suzana

03.06.2001. 12:13

Na početku bih Vas zeljela pozdraviti i unaprijed zahvaliti na odgovoru!
Naime mene zanima dali se ,nakon embriotransfera, preostali zametci mogu zamrznuti i ukoliko ih je manji broj, npr. dva?Takodjer me interesira dali se to mora platiti , i ako da, koja je cijena, ili se zameci mogu zamrznuti i nakon toga izvrsiti transfer preko uputnice bez plačanja?Konkretno , kako je to kod Vas u bolnici Sveti Duh?