Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Eritroplakija


Autor Poruka

AM

01.06.2001. 12:29

Pridružujem se svim čestitarima i u svoje ime zahvaljujem na forumu, mislim da je ovakav način komunikacije i dobivanja informacija izvrstan.
U mom ginekološkom nalazu kraj Cervix, Porcija piše Eritroplakija. O čemu se radi?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Doc. dr. S. Kupešić

03.06.2001. 19:44

Poštovana gospođo,
Naziv "eritoplakija" Vas ne mora uplašiti ukoliko nije popraćen opisom dodatnih promjena (poput CIN I,II III itd.). Popularno ta promjena nosi ime tzv "ranica" koja svakako zahtijeva redovitu kontrolu PAPA nalaza . Dobila je ime po crvenkastoj boji koja je razlikuje od ostalog dijela sluznice. Promjena nastaje najčešće zbog utjecja kiselog sekreta rodnice koji u spolno zrele žene utječe na cilindrični epitel koji se pretvara u pločasti epitel. Uslijed upalnih promjena, ruptura cerviksa prilikom porođaja ili pobačaja promjene mogu postati izrazito manifestnima, te zahtijevaju liječenje: vaginalni pripravci (kreme, vaginalete), elektrokoagulacija, krioterapija, a u slučaju "otpornosti" na prije navedeno liječenje može se pribjeći i konizaciji.
Prema tome, što ranije liječenje, to bolji izgledi da će doći do potpuna izlječenja.