Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


jajnici


Autor Poruka

EVA

29.05.2002. 10:12

Postovana doktorice,

22 su mi godine a sa 18 sam izgubila menstruaciju.Nadjena mi je paraovarijalna cista koja mi je uklonjena laporoskopijom.Hormoni su u granicama normale:T3 1.3 T4 89 TSH o.9 LH 5.7 FSH 5.6 PRL 5.1 ESTRAD 119 PROG <o.3 TESTO 2.2 DHAS 8.55.posto već četiri godine imam policistične jajnike i uzastopno pijem tablete:provera,pregnon L,
te u zadnjih godinu dana cilest kao supstituciju od 15 do 25 dana ciklusa a doktorica mi je sada prepisala kao supstituciju kroz 10 dana proveru.Na proveru sam krvarila 2 dana i to vrlo oskudno.Jako sam zabrinuta jer moje stanje već dugo traje a ja već pomalo gubim nadu.Zanima me koje su mi šanse da ostanem trudna i sto mi vi savjetujete da poduzmem.Jako se bojim da neću moći imati djece i ćinjenica da vrijeme prolazi a ja kao da sam u zaćaranom krugu.Unaprijed zahvalna.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

02.06.2002. 11:02

Poštovana,
O policističnim jajnicima možete opsežno pročitati na našim stranicama. Važno je otkriti opisani poremećaj, redovito ga kontrolirati ginekološki, ultrazvučno i provoditi hormosnku terapiju. Sindrom policističnih jajnika predstavlja skup simptoma poput neplodnosti, hirzuitizma (maljavosti), amenoreja do oligomenoreja, smetnji od strane tena (akne), najčešće prisutne pretilosti i sl. Takve pacijentice imaju brojna hormonska odstupanja u omjeru FSH/LH, povećanoj količini androgena i sl.
U Vašem slučaju najvažnije je redovito provoditi hormonsku terapiju, jer je primjećeno da pacijentice koje su pravilno liječene u trenutku željene koncepcije (zanošenja) bolje reagiraju na medikamentozno poticanje ovulacije (stimulaciju) i lakše ostvaruju željenu trudnoću. Suvremene metode pomognute oplodnje u stanju su uspješno izazvati ovulaciju kod velike većine pacijentica i na taj način uspješno ostvariti željeno majčinstvo kod velikog broja pacijentica koje imaju probleme slične Vašima. Stoga, nemojte očajavati, slušajte upute liječnika i u trenutku željene trudnoće uputite se u bolničku ustanovu u koje imate povjerenje, kako bi se učinile dopunske pretrage vezane uz metode pomognute oplodnje i uspostavljanje ovulacije.