Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


jos jedno pitanje


Autor Poruka

morana

30.01.2002. 12:48

molila bi vas da mi odgovorite da li je dob stupanja u spolne odnose isto faktor u oboljevanju od raka cervixa?i da li "vatrenim" sexom moze doci do ozlijedivanja cervixa s obzirom da penis snazno udara u cervix???hvala

Doc. dr. sc. S. Kupešić

31.01.2002. 14:21

Poštovana,
Velike su studije pokazale da rano stupanje u spolne odnose povećava vjerojatnost promjena na materničnom grliću, te da je kod pacijetnica koje su stupile u spolne odnose prije 17. godine života i koje su promiskuitetna ponašanja zamjetno veća mogućnost infekcija HPVom koji se smatra promotorom malignih promjena vrata maternice.
Na Vaše pitanje vezano uz "vatreni seks" i moguće posljedice takovog oblika spolnog odnosa, napomenula bih da su osim rijetko viđenih lezija grlića, češće viđene laceracije rodnice i uretritis "medenog mjeseca" koji može biti praćen sukrvavim urinom i bolnosti prilikom uriniranja.