Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kontracepcija


Autor Poruka

Katarina

30.01.2002. 12:58

Poštovana doc.dr. Kupešić,

htjela bih se "prirodnim" načinom štititi pa Vas molim za informaciju da li na hrvatskom tržištu postoji proizvod za mjerenje plodnih i neplodnih dana kao npr. što ima u Njemačkoj "Persona" te naziv istog.
Koliko je po Vašem mišljenju siguran takav način zaštite?
Što je sa dijafragmom?
Napominjem da nisam rodila pa spirala ne dolazi u obzir.
Unaprijed zahvalna.
Katarina

Doc. dr. sc. S. Kupešić

31.01.2002. 14:17

Poštovana,
Primjena "Persone" kao i srodnih metoda kontacepcije temelji se na određivanju plodnih i neplodnih dana, koja ima svoje granice moći i nemoći. Naime, zbog mogućih krivih prosudbi o plodnim danima mogu se javiti i stanovite pogreške, zbog kojih Vas prije nabave ovog preparata moramo upozoriti da je ova metoda kontracepcije samo djelomično precizna i pouzdana. No, ukoliko su Vaši ciklusi redoviti, a odnosi s Vašim partnerom sukladni i samo povremeni primjena i ovog oblika kontracepcije može biti zadovoljavjuća. Ukoliko želite nabaviti "Personu" moguće ju je nabaviti i u našim ljekarnama koje pribavljaju prreparate iz inozemstva po približno istoj cijeni.
Druga metoda kontracepcije koju bih preoporučila svakako je dijafragma koja se primjenjuje nakon prethodne konzultacije i pregleda kod ginekologa koji će odrediti anatomske osobitosti Vašeg materničnog grlića (veličinu) i potom savjetovati tip dijafragme koji bi Vam odgovarao (vjerojatno Ortho). Za napomenuti je da se uz dijafragmu istodobno preporuča svaki puta primjeniti i spermicidno sredstvo (krema npr Delfen).