Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kako je moguce


Autor Poruka

Luana

02.09.2002. 19:09

Postovana

kako je moguce da se u Rijeci nalazi amniocinteze cekaju 5/6 tjedana a u Zagrebu 10 dana. U Rijeci se to radi uzimanjem plodne vode a u Zgb. uzimanjem krvi ploda. Koji nalaz je vjerodostojniji?
Zar je moguce da zene u Rijeci su toliko zakinute (i u drugim gradovima) ??? Gdje je tu humanost...????
Pozdrav!

prof. dr. Josip Djelmiš

02.09.2002. 20:58

Poštovana gospođo Luana,
Rana amniocenteza je metoda uzimanja plodne vode u ranoj trudnoći (13.-19. tjedna trudnoće). Metoda je jednostavna, sigurna ima malo komplikacija (rijetki su pobačaji nakon rane amniocenteze). Nakon uzimanja plodne vode potrebno je u posebnom hranilištu dobiti dovoljan broj fetalnih stanica, za što je potrebno dva tjedna. Cijeli postupak dobivanja kariograma iz fetalnih stanica traje oko tri tjedna.
Ukoliko je potrebno učiniti kariogram ploda nakon 20. tjedna trudnoće zbog hitne dijagnostike, a opravdane sumnje na poremećaj broja kromosoma, odlučuje se učiniti kordocentezu, odnosno uzimanje fetalne krvi iz pupčane vene. Iz fetalne krvi je moguće znatno brže učiniti kariogram. Kordocenteza je znatno agresivnija metoda i tehnički je znatno teže učiniti, a komplikacije su češće.

Srdačan pozdrav, prof Josip Djelmiš