Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kalcifikati


Autor Poruka

sonja

19.03.2002. 12:28

POstovana,
u 34 tjednu sam trudnoce, jucer sam bila na UZV i ginekologica me je upozorila na pojavu kalcifikata, te navela da je posteljica "pundus i straga, 1/2". Molim Vas za objasnjenje.
Hvala, Sonja

Doc. dr. sc. S. Kupešić

20.03.2002. 13:13

Poštovana,
Smještaj posteljice fundus i straga smatra se normalno lociranom placentom, a pojava hiperehogenih zona u posteljici govori u prilog njenog dozrijevanja. Da bi precizno odgovorila na Vaše pitanje trebala bih biti informirana o gradusu posteljice (gr I-IV) koji se uvijek uspoređuje s tjednima trudnoće. Ovakav nalaz ne bi Vas trebao zabrinjavati, već samo trebate učiniti kontrolni ultrazvučni pregled po savjetu liječnika.

Milka212

18.10.2018. 10:00

Poštovani doktore,

Trudna sam 32+3. Na pregledu mi je moj ginekolog saopštio da je posteljica stepena zrelosti II/III. (rekao je stanje posteljice kao npr 38 nedjelja trudnoće)..
Plodne vode dovoljno, posteljica sprijeda, beba teska 1950 gr.
Nepušač sam i maksimalno izbjegavam prostor u kojem se puši.
Šta to tačno znači za mene i bebu? Prijevremeni porod, carski rez?
Na šta najviše da obratim pažnju u narednom periodu?
Unaprijed hvala

Ivo Balenović, dr. med.

18.10.2018. 11:15

Poštovana, stupanj zrelosti posteljice je dosta subjektivna procjena. Posteljica opskrbljuje dijete hranjivim tvarima i kisikom. Prema procjeni težine (1950 g) Vašeg djeteta s velikom se sigurnošću može reći da je za sada funkcija posteljice zadovoljavajuća. U slučaju insufincijencije (loše funkcije) posteljice (a to kod Vas sada nije slučaj) dijete zaostaje rastom, manja je količina plodove vode. Tek kod teških zastoja rasta ploda postoji opasnost od smanjene opskrbe kisikom. Nema razloga za brigu, Vaše dijete dobro raste. Potrebne su samo redovite kontrole, po potrebi i češće, i tek ukoliko se ustanovi zastoj rasta ploda potreban je intenzivan nadzor do poroda.