Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


klamidija


Autor Poruka

Sanika

25.07.2002. 11:35

Postovana,

da li se i u trudnoci nakon terapije klamidije eritromicinom treba pričekati 3-4 tjedna prije ponavljanja brisa ili je to razdoblje zbog eventualne opreznosti i mogućih komplikacija u trudnoci, krace.

I jos jedno pitanje. Procitala sam u knjizi Klinike Mayo koju svi hvale da se prije smatralo da klamidija uzrokuje spontani pobacaj i/ili prijevremeni porod ali da se pokazalo da tomu nije tako. Što Vi mislite o tome?

Zahvaljujem,

Sanika

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

26.07.2002. 16:56

Poštovana,
Za identifikaciju klamidije u trudnoći vrijede istovjetna pravila kao i izvan trudnoće (3-4 tjedna nakon završene terapije možete planirati ponavljanje brisa).
Što se tiče klamidijske infekcije kao uzroka spontanog pobačaja ili prijeveremenog poroda, mislim da svaku genitourinarnu infkeciju tijekom trudnoće treba energično liječiti zbog rizika od upale plodovih ovoja, ascenzije (uspinjanja) upalnih čimbenika u plodovu vodu i moguće infekcije fetusa/novorođenčeta prilikom prolaska kroz porođajni kanal. Klamidija ne čini tako pogubne infekcije tijekom trudnoće kao primjerice njezina "rođaka" Ureaplazma, ali mišljenja sam da oba uzročnika moramo efikasno izliječiti jer infekcija klamidijom stvara pogodan milieu (kompromitiranje lokalnog imunološkog mehanizma) za razbuktavanje aerobnih i anaerobnih infekcija.