Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Neriješive gljive


Autor Poruka

Ivanka

26.07.2002. 10:43

Cijenjena docentice,

22.7. bila sam kod Vas na pregledu gdje mi je "uzet" Papa, i gdje ste preporučili pregled na Chlamydiu, a bris je danas, 26.7. uzeo na Sv. Duhu Vaš kolega.
Problem je (što sam rekla i njemu) da već osam mjeseci imam konstantno gljive koji uzrokuju nesnosno pečenje i svrbež i nemoguće je riješiti ih se. Koristila sam terapije canestena, i rojazola zadnji puta u travnju o.g., no samo na vrlo kratko vrijeme problem se riješio. Chlamydia mi je bila dijagnosticirana u travnju 2001. godine, a liječena je Sumamedom (nije bilo uspjeha) te nakon toga Ciprobayom (3 kutije po 5 tbl). Prvi nalaz nakon terapije Ciprobayom bio je negativan, do drugog nikada nije ni došlo zbog gljiva. Zadnja preporčena terapija bila je orungal kojeg je nemoguće nabaviti u Zagrebu.
Vašem kolegi ponovila sam problem s gljivama, no on je danas uzeo bris za Chlamydiu, te je rekao da upale, niti gljiva nema. Meni, međutim, nije dobro. Spominjao je bolest kojoj sam zaboravila ime, počinje sa "vulvo" i "y" (ne vulvovaginits), te kazao da zapravo lijeka nema. No, priv. ginekolog je, prilikom svakog mog posjeta i mikroskopske analize brisa, tvrdio da imam gljive.
Napominjem da dugo nisam bila pod antibioticima, a oralnu kontracepciju ne koristim godinama. Nekoliko ogtt-testova bila su negativna.
NAJLJEPŠE Vas molim da mi pomognete. Vrlo teško podnašam te svrbeže i pečenje, ponekad koristim hipermangan, ali to nije riješenje. Što da učinim? Da Vas možda ponovno posjetim na Sv. Duhu?

Unaprijed zahvalna,
Ivanka

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

27.07.2002. 08:37

Poštovana,
S obzirom da je moj kolega koji je tijekom današnjeg dana učinio ginekološki pregled procjenio da nema mikotične infekcije, već je radi Vaše sigurnosti odlučio učiniti bris na klamidiju, preporučila bih da daljnji dogovor učinite s prikupljenim nalazima: Papa testa i cervikalnog obriska na klamidiju. Tek nakon uvida u egzakntne rezultate pretraga moći ćemo poduzeti adekvatno liječenje. Gljivična infekcija može se pouzdano dijagnosticirati direktnim mikroskopskim prikazom i analizom iscjetka, te ukoliko je on procjenio da gljivične infekcije nema, Vaše tegobe mogu biti posljedica dugotrajne klamidijske upale koja je rezultirala kroničnim upalnim promjenama. Katkada nekontrolirana primjena vaginaleta, otopina i sl bez striktnog nadzora liječnika može samo pogoršati lokalno stanje i rezultirati vulvovaginitisom koji pogoršava Vaše subjektivne tegobe.