Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


klavocin bid u trudnoći


Autor Poruka

NiKa

09.02.2006. 09:15

Uredna trudnoća, 37 tj. Zbog bronhitisa (SE 38) propisan mi je Klavocin bid 1g (2×1) pa me zanima ima li kakvog štetnog učinka za bebu.Pomalo sam skeptična kod uzimanja antibiotika i bilo kakvih ljekova u trudnoći pa vas molim za savjet..hvala

dr. Miro Šimun Alebić, spec.gin.

27.02.2006. 13:52

Poštovana,
proizvođač lijeka kaže da s obzirom da su iskustva uporabe Klavocina tijekom trudnoće ograničena, treba ga izbjegavati posebice tijekom prvog tromjesečja te davati samo kad je neophodno. Ja pretpostavljam da je kod Vas slučaj.

january100

14.08.2019. 14:05

Poštovani,
mm i ja radimo na djetetu i moguće je da sam trudna (još nisam napravila test). Ginekolog mi je radio cervikalne briseve i izoliran mi je beta hemolitički streptokok grupe B. Propisao mi je Klavocin bid 1g (875 mg + 125mg) dva puta dnevno kroz 7 dana.
Rekla sam mu za mogućnost trudnoće ali je rekao da Klavocin smijem piti i da moram riješiti streptokok.
Kakvo je Vaše mišljenje? Meni se baš i ne sviđa ideja o antibioticima u prvom tromjesečju jer sam čitala da se streptokok rješava antibioticima par tjedana prije poroda kako ne bi prešao na bebu. Nisam našla informacije o ranoj trudnoći.
Da li da sačekam test pa da budem sigurna? (jednu tabletu sam popila)
Unaprijed hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

14.08.2019. 20:45

Poštovana, klavocin nema štetnog utjecaja na plod i može se uzimati tijekom trudnoće. Trudnice koje su tijekom trudnoće u nalazima cervikalnih obrisaka i/ili urinokulture imale dokazanu infekciju streptokokom potrebno je liječiti. Trudnice kojima je nađen streptokok u obrisku rodnice nije potrebno liječiti do poroda,kada treba primijeniti antibiotik radi zaštite djeteta. Budući da planirate trudnoću, a u cervikalnom brisu je izoliran streptokok, potrebno je provesti liječenje.