Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Klimakterij


Autor Poruka

Branka

21.02.2002. 13:44

Poštovana dr. Kuprešić!

Javljam Vam se sa jednim problemom vezanim uz klimakterij. Imam 55 godina, a u promjeni sam od 51. godine kada mi je prestao menstrualni ciklus. Sa 50 godina sam počela koristiti hormonalnu terapiju - "3 sequens" i to u trajanju od 2. godine. Već i ranije sam imala problema sa proširenim venama koji su se uslijed ta terapije još više povećali jer su mi se pojavili i ugrušci. U dogovoru sa svojim ginekologom prekinula sam daljnje uzimanje "3 sequens" koji mi je preporučio da određeno vrijeme ne koristim ništa od hormonalne terapije. Već 3 godine ne koristim nikakovu hormonalnu terapiju, iako mi je kasnije ginekolog savjetovao "Activelle" koji navodno imaju manje hormona, ali isto tako u uputstvu sam pročitala da uslijed njihova korištenja također postoji opasnost od venske tromboze, ugrušaka i sl. Pošto imam izražene probleme u smislu vrtoglavica, kostobolje te izrazitog pritiska na mokraćni mjehur i debelo crijevo, molim Vas za savjet. Šta biste mi Vi preporučili za terapiju, te ako mi možete odgovoriti da li je opravdana moja bojazan u smislu da ponovno prokrvarim ako počnem sa korištenjem "Activelle".
Zahvaljujem Vam se na odgovoru i srdačno pozdravljam.

Doc dr. sc. S. Kupešić

21.02.2002. 23:07

Poštovana,
Svako hormonsko nadomjesno liječenje stvara povećani rizik od embolije i poremećaja grušanja krvi. Iz tog razloga se i kod primjene Trisequensa, Kliogesta, Activelle i sličnih preparata preporuča redovita analiza kompletne krvne slike, koagulograma, hepatograma, ali i pregled dojki, mamografija, ultrazvuk, kako bi se ev. promjene i nus pojave mogle uočiti na vrijeme i spriječiti moguće komplikacije. U Vašoj životnoj dobi i uz opisane tegobe vezane uz menopauzu priklonila bih se mišljenju liječnika koji zagovara primjenu Activelle ukoliko nemate kontraindikacija za njihovo uzimanje.

Branka

22.02.2002. 08:46

Poštovana dr. Kuprešić!

Najljepše Vam se zahvaljujem na Vašem odgovoru.