Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


IVF


Autor Poruka

Romana

19.02.2002. 10:29

Poštovana dr.Kuprešić!

Javljam Vam se sa slijedećim problemom te se nadam, i unaprijed zahvaljujem, na Vašem odgovoru i mišljenju kao vrhunskog stručnjaka u toj domeni. U 31-oj sam godini, a moj suprug u 33- oj godini.U svojoj mladosti imala sam dosta ginekoloških problema i to:
1994.g. – Enucleatio myomatis – PDH – Fibromyoma uteri
1997.g. – Conisatio et plasticam port.uteri (CIN III)
Nakon dvije godine neplodnog braka (prirodnim putem uz liječničko praćenje ovulacija os strane primarnog ginekologa) upućena sam iz Koprivnice u «Petrovu bolnicu» u Zagreb 04.04.2001. g. gdje je suprugov spermiogram pokazao Oligoasthenozospermia, 24% pokretljivost, 4,3 mil/ml te je upučen na detaljnije pretrage u bolnicu «Vuk Vrhovac» kod dr.............. 30.04.2001. g. gdje je dijagnoza Normozoospermia 4,3 x10/ml te ejakulat:

Vol likvefak Apst pH st.sperm vital HOS leu konc sp pokret prog
2,6 660 4 7,8 1,4 88 64 0,1 55,0 73 54

te mišljenje dr. ................ da su problemi, vjerojatno, na mojoj strani. S obzirom na te nalaze i sumnjom na novi miom u Petrovoj je napravljena laparoskopija 09.07.2001. g. sa slijedećim nalazom: uterus nešto povećan s brojnim sitnim miomat čvorićima, dva supsezorna, na stražnjoj stijenci 0,2 cm na prednjoj 0,3 cm, Douglas prostor obliteriran, navučen crijevima i omentumom tako da se tube prikažu samo u početna 2 cm, poslije u priraslicama, kroz priraslice se vide oba jajnika koja izgledaju uredno, metilensko modrilo prolazi kroz tube u Douglas, iako se abd. ušća tuba ne vidi, planira se IVF.Rađeni su i mikrobiološki nalazi:bris cerviksa (Mycoplasma, Ureaplasma, Chlamydia) – negativan, bakteriološki-aerobno – normalna flora, papa test – uredan.
11.10.2001. rađen mi je AIH 14.d.c.sa folikugenezom poticanom prema CC/HMG sa Dabrostonima i Profasi i.j. koji, nažalost, nije dao rezultata.
02.02.2002. rađen mi je IVF + ET sa dijagnozom : Sterilitas prim.St. post enucleatio myomatis et conisatio c. plasticam portionis uteri. Oligoasthenozoospermia. sa folikogenezom poticanom prema GnRh protokolu, koji, ponovo na žalost, nije dao rezultata.Napominjem da je to sve rađeno u Petrovoj (aspirarano 7 jajašaca od čega 3 «jako dobra» zametka su transferirana i šansa je bila 35%).
Molim Vas za Vaše stručno mišljenje o svemu tome. Znam da kod umjetne oplodnje nema 100%, ali Vas molim da shvatite da sam očajna. Da li ima šanse da zatrudnim? Koja je razlika između Gonala F i Metrodina HP? Potražila bih vrhunskog stručnjaka u toj domeni u Hrvatskoj (makar bila i Privatna praksa) spremna sam i na materijalne izdatke samo kada bih jedan dan čula plač svoga djeteta te Vas stoga molim za preporuku kod koga da se obratim.

Još jednom se zahvaljujem na Vašem odgovoru.

Doc dr. sc. S. Kupešić

19.02.2002. 14:03

Poštovana,
S obzirom na Vaših 31 godinu, dvojbeni nalaz tubarnog faktora i gotovo normalan nalaz spermiograma za očekivati je da ćete u jednom od narednih pokušaja ostvariti željenu trudnoću. Razumljivo je da ste opterećeni svojom anamnezom s obzirom na dva operativna zahvata, ali činjenica da se je punkcijom dobilo 7 oocita i učinjen embio transfer 3 zametka, daje Vam odlične izglede za zanošenje. S obzirom da ste trenutačno u fazi "čekanja" i pripreme za ponovni pokušaj smatram opravdanim da se prije ponovne stimulacije ovulacije učini detaljan ultrazvučni pregled (po mogućnosti pregled trodimenzionalnim power doplerom), kako bi se procijenila veličina, smještaj i prokrvljenost mioma, kao i oblik maternične šupljine, s ozbirom da u dva pokušaja asistirane oplodnje nije došlo do željene trudnoće, a poznato je da miomi mogu mijenjati svoju veličinu pod utjecajem hormonske stimulaicje i povišenih vrijednosti estradiola. Ovakav pregled možete učiniti i u našoj ustanovi (Klinika za ginekologiju i porodništvo OB Sveti Duh, Sveti Duh 64, Zagreb), uz prethodnu narudžbu na tel 01 3712 109. Poželjno je na pregled donijeti svu raspoloživu dokumentaciju kako bi se sugerirale daljnje smjernice u Vašem liječenju. Što se tiče ampula gonadotropina Gonal F je čisti folikulostimulirajući hormon, FSH, dok Metrodin HP podrazumijeva visoko pročišćeni FSH (razlika je u načinu proizvodnje).

Romana

22.02.2002. 08:48

Poštovana dr. Kuprešić!

Najljepše Vam se zahvaljujem na odgovoru.