Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kondilomi


Autor Poruka

Gea

05.07.2001. 00:21

Štovana doktorice,

zanima me vaše mišljenje o mom slučaju. Imam 22 godine. Naime prije godinu i pol dana osjetila sam neku sićušnu izraslinu na samom ulazu u vaginu, ali ne na sluznici, više među dlačicama. Nisam obraćala pažnju na to, u to vrijeme nisam imala partnera. U roku nekoliko mjeseci (otprilike 5 mjeseci) shvatila sam da je to bradavica. Raspitala sam se o HPV virusu i saznala da su bradavice (kondilomi) tipična popratna pojava ovog virusa. Međutim, ova bradavica je bila jedna jedina, usamljena, dugo vremena se uvećavala i imala izgled one obične bradavice kao što se pojavi na rukama. Koliko sam čitala ( a i Vaše kolumne u časopisima), bradavice izazvane HPV virusom imaju "resasti" oblik, vise, množe se velikom brzinom u kratkom vremenu (2-3 tjedna), puno ih je... Otišla sam kod svog ginekologa i on je na prvi pogled rekao da to sigurno nije bradavica izazvana HPV virusom i da ćemo je odstraniti samo ako meni zasita smeta. Odstranili smo je 2 mjeseca nakon, spaljivanjem, bilo je apsolutno bezbolno i brzo. Lječnik je poslao to na citološki pregled i utvrđeno je da je bradavica virusna, ali ne tipa HPV virusa. Napominjem da je PAPA nalaz prije toga bio uredan (1./ st. čistoće II.). Lječnik mi je čak napomenuo da je moguće da je bradavica izazvana virusom iz stolice i sl. Od tada (godinu dana ) nisam imala nikakve slične pojave ni probleme.
Molim Vaše cijenjeno mišljenje.
Najljepša hvala!

Doc dr. sc. S. Kupešić

05.07.2001. 15:29

Poštovana gospođice Gea,
Mišljenja sam da ne trebate biti zabrinuti zbog nalaza ove solitarne bradavice, naročito ukoliko nakon njenog odstranjenja više nemate istoimenih tegoba, te što je naročito važno - pogoršanja.
Podatak koji navodite da je bradavica koju ste uklonili bila uzrokovana virusom je dobro poznata stvar: svaka bradavica na koži je virusom inducirana, a također je dobro poznat i način njihova širenja. Stoga ukoliko imate uredan Papa nalaz i dokaz da nemate infekciju HPVom, možete doista odagnati brige. Svakako, pohvalno je da se tako odgovorno brinete za svoje zdravlje.